DI: Lav oliepris er godt for dansk økonomi

DEBAT: Dansk økonomi skal nyde den lave oliepris, så længe den varer. Det skriver Sune Thorvildsen og Allan Sørensen fra Dansk Industri, der samtidig understreger vigtigheden af ikke at slække på de grønne ambitioner.

Af Sune Thorvildsen og Allan Sørensen
Hhv. chefkonsulent og seniorchefkonsulent i Dansk Industri

Olieprisen er dykket mod et niveau, som ingen havde forudset for bare 1-2 år siden.

Det skyldes et stort overudbud af olie på markedet samtidig med, at væksten i verdensøkonomien er faldet til det laveste niveau siden finanskrisen.

Lad os glæde os, så længe det varer
Dette har udhulet værdien af dansk eksport af olie, reduceret statens indtægter fra Nordsøen og øget usikkerheden om væksten i de olieproducerende lande. De negative effekter opvejes dog af, at en lav oliepris virker som en skattelettelse og stimulerer det private forbrug i både Danmark og på vores store europæiske eksportmarkeder.

Den ekstremt lave oliepris er altså noget, vi skal glæde os over, mens det varer. Olieprisen er steget lidt på det seneste og forventes at stige yderligere i løbet af de kommende år. Spørgsmålet er blot hvor meget og hvor hurtigt, den stiger.

De store olieproducenter Saudi-Arabien og Rusland blev i februar enige om at fastfryse produktionen. Hvis det lykkes, vil det begrænse udbuddet og drive prisen op. Der er dog meget lange udsigter til en oliepris på 100 dollars pr. tønde.

Den politiske vilje er til stede
Selvom olieprisen er lav, bør vi fortsætte den grønne omstilling. Dansk erhvervsliv tjener gode penge - eksporten af energiteknologi er vokset betydeligt, og energiindustrien hører til blandt de industrier, der hiver mange eksportkroner hjem til Danmark.

Klimaaftalen i Paris understreger, at den politiske vilje til at fortsætte den grønne omstilling er til stede.

EU har vedtaget en ambitiøs 2030-ramme, og i Danmark arbejder vi ud fra energiaftalen fra 2012. Det er gode aftaler at styre efter, og det styrker mulighederne for eksport af dansk energiteknologi.

Fortsat vækst i grønne investeringer
Det er rigtigt nok, at den aktuelt meget lave oliepris ikke ligefrem styrker investeringerne i den grønne omstilling.

Olieprisen er midlertidigt meget lav, og med denne lave oliepris er der lige nu mange energiinvesteringer, der ikke er rentable – ej heller i olieproduktion. Ikke desto mindre forventer Det Internationale Energiagentur og mange andre aktører fortsat vækst i investeringerne i ny produktionskapacitet fra vedvarende energikilder.

Det skyldes dels gavmilde subsidier til vind og sol rundt om i verden. Senest har vi også fx set en forlængelse af PTC-ordningen i USA, der giver virksomheder en skatterabat for deres investeringer i vind- og solenergi, og vi ser fx i USA fortsat store investeringer i vedvarende energi.

Historisk har vi set, at prisen på olie svinger betydeligt. Ved at investere i alternative energikilder som eksempelvis vind eller sol reducerer investoren denne markedsrisiko, da anlægget producerer til en kendt pris.

En opfordring til politikerne
Prisen på anlæg, der producerer vind- og solenergi, er faldet betragteligt, og det gør, at vind og solenergi i flere sammenhænge er konkurrencedygtigt med produktion fra fx kul og gas. Sol er kun i begyndelsen af sin vækstkurve, og der er ingen tvivl om, at prisen på vind og sol vil falde yderligere, og dette vil selvfølgelig også påvirke efterspørgslen efter olie.

Vi kan altså glæde os over, at de lave oliepriser skaber mulighed for øget privat forbrug på den korte bane, men vil samtidig opfordre politikerne til at fortsætte med at indgå langsigtede energipolitiske aftaler til gavn for den danske energiindustri.

 

Forrige artikel Vismand: Hvordan påvirker olien de offentlige finanser? Vismand: Hvordan påvirker olien de offentlige finanser? Næste artikel DI Energi & Dansk Energi: Englands-kabel vil være en kæmpe gevinst DI Energi & Dansk Energi: Englands-kabel vil være en kæmpe gevinst