DF: Thorium ændrer ikke ved 'nej til atomkraft'

DEBAT: Selvom kernekrafttilhængerne præsenterer en ny slags 'kernekraft light' baseret på thorium, så bakker vi stadig op om et 'nej tak' til atomkraft, skriver Mikkel Dencker, energiordfører for Dansk Folkeparti.

Af Mikkel Dencker
Klimaordfører og energiordfører, DF

I 1985 besluttede Folketinget at undlade at benytte atomkraft i den danske energiplanlægning. Det er en beslutning, som stadig er gældende, og som vi i Dansk Folkeparti bakker op om.

Gennem den seneste tid har kernekrafttilhængerne vejret morgenluft under indtryk af den tiltagende søgning væk fra fossile brændsler og i retning af energiproduktion, som lever op til ønsket om minimal CO2-udledning.

Her har kernekraften budt ind med løfter om CO2-neutralitet, ovenikøbet kombineret med at produktionen kan tilpasses variationerne i forbruget, hvilket fortsat er en udfordring for sol- og vindkraft. Og senest har varianten af kernekraft, som baserer sig på thorium, budt sig til med løfter om at rumme alle fordelene fra den gængse kernekraft, bare med færre ulemper. En slags kernekraft light!

Lad mig med det samme slå fast: I Dansk Folkeparti ønsker vi ikke, at atomkraft, uanset om det er med uran eller thorium som brændsel, skal indgå i dansk energiproduktion.

Stadig væsentlige grunde til nej tak 
Det standpunkt er der flere grunde til, at vi har: Dels er der det radioaktive affald, som er farligt at håndtere og derfor skal opbevares på betryggende vis i ufatteligt mange år med de risici, som deraf følger.

Dels er der sikkerhedsproblematikkerne på atomkraftværker, hvor der altid – uanset hvor meget man gør for at undgå ulykker – altid vil være en risiko til stede for udslip med følgende alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for befolkningen til følge. Erfaringerne med atomkraft er desværre, at selv lande, vi normalt forbinder med et højt sikkerhedsniveau, eksempelvis Japan, kan komme ud for ulykker med atomkraftværker.

Endelig må man heller ikke se bort fra terrortruslen, hvor meget tyder på, at mennesker, som vil os det ondt, kunne frygtes at ville fremkalde et ukontrolleret udslip af radioaktivitet ved at begå en terrorhandling mod et dansk kernekraftværk. Den risiko vil vi i Dansk Folkeparti ikke udsætte Danmark og danskerne for.

Derfor: Står det til Dansk Folkeparti, vil dansk energiplanlægning også foregå uden kernekraft i fremtiden.

Forrige artikel DTU: Vi skal forske i kernekraft DTU: Vi skal forske i kernekraft Næste artikel Virksomhed: A-kraft er afgørende i klimakampen Virksomhed: A-kraft er afgørende i klimakampen