DF: Atomkraft, hvorfor egentlig?

DEBAT: Atomkraft er måske nok CO2-neutral og kendetegnet ved en stabil produktion, men den kommer til kort, når det kommer til prisen på den producerede el. Det skriver Mikkel Dencker, energiordfører for Dansk Folkeparti.

Af Mikkel Dencker
Energiordfører, DF

Tilhængerne af atomkraft fremhæver ofte fordelen ved denne energiform: CO2-neutralitet og stabil produktion. Det kan ikke nægtes, at a-kraften har disse egenskaber, men tilhængerne glemmer ofte medaljens bagside og at sammenligne med de reelle alternativer.

Jeg har allerede i mit indlæg her på siden for et par uger siden været inde på affalds- og sikkerhedsproblemerne ved a-kraft. Dem skal jeg ikke gentage, selv om de er argumenter nok for Dansk Folkeparti til at takke nej til a-kraften.

Til gengæld mener jeg, at a-kraften kommer til kort, når det kommer til prisen på den producerede el. Erfaringerne er, at a-kraftværker er ekstremt dyre at bygge og ofte også tager temmelig lang tid at opføre, hvilket er med til at gøre den endelige pris på den producerede el høj. Endda et godt stykke højere end den aktuelle pris på el fra de mest moderne vind- og solteknologier. Så dér mener jeg, at CO2-argumentet falder til jorden: vi har allerede billigere alternativer, når det kommer til CO2-neutral energi. Og mon ikke vind og sol når at blive endnu billigere på de 10-15 år, det tager at bygge et a-kraftværk?

Kraftværker kan udligne forskelle
Tilbage er nu argumentet om, at a-kraft producerer stabilt modsat de vejrafhængige vind- og solproduktioner: Ja, det er da rigtigt. Men heldigvis har vi da stadig de konventionelle kraftværker, som løser opgaven med at udligne forskellene mellem produktion og forbrug. Det får vi brug for, at de gør et godt stykke tid endnu, lige indtil lagringsproblematikken er løst for vind- og solproduktionen. Sandsynligheden for, at vi er kommet en løsning betragteligt nærmere på denne udfordring er stor inden for den tidshorisont, som byggeriet af a-kraftværker på dansk jord vil have.

Hertil kommer også, at energibesparelser, som vi i Dansk Folkeparti gerne vil have sat større fokus på, gerne skulle gøre behovet for ny og større produktionskapacitet mindre og medvirke til, at det bliver lettere at få produktion og efterspørgsel til at harmonere.

 

Forrige artikel DTU: Kernekraft og vindenergi kan gå hånd i hånd DTU: Kernekraft og vindenergi kan gå hånd i hånd Næste artikel Virksomhed: Her er vores atomreaktor Virksomhed: Her er vores atomreaktor