Det er ikke nok at slukke på stikkontakten

DEBAT: Hvis Danmark skal være fossilfrit i 2050, kræver det, at det bliver meget mere attraktivt at energirenovere bygninger og investere i grønne tiltag. Det skriver Camilla Damsø Pedersen, energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Af Camilla Damsø Pedersen
Energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri

Lige siden jeg var barn, har jeg fået at vide, at jeg skal slukke for lyset, når jeg forlader rummet, og at det ikke er nok at slukke fjernsynet, men at også kontakten skal slukkes. Alt andet er nemlig spild af energi.

Selvom det efterhånden er mange år siden, at jeg som barn lærte at spare på energien, er det bestemt ikke blevet mindre aktuelt. Og hvis vi skal nå længere end min barnelærdom, kræver det, at Folketinget med klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i spidsen går endnu længere end til at opfordre os alle sammen til at spare på energien. Der skal incitamenter på bordet, og vi skal også til selv at producere energi hjemme i privaten.

Vores lejligheder, parcelhuse og offentlige bygninger forbruger i dag 40 procent af al den energi, vi bruger. Og mere end halvdelen af vores bygninger er bygget før 1979.

Det skal være attraktivt at energirenovere
Det vil sige, at de er fra dengang, olien var billig, og der ikke var nogen energikrav til bygningerne. Så hvis Danmark allerede i 2050 skal være fri af fossile brændstoffer, kræver det mere end at spare på strømmen. Vi skal gøre det attraktivt at energirenovere. Det vil både spare CO2 og desuden give danskerne en lavere varmeregning og et bedre indeklima.

Vores huse skal altså i fremtiden være bedre til at udnytte energien, så der ikke er behov for at skrue så højt op for radiatoren. Men de skal også fungere som lager og producent af energi. For når vi løbende udskifter kul og gas med energiproduktion fra sol og vind, giver det nye udfordringer, hvor vores bygninger er en vigtig medspiller. 

I en intelligent bygning styres energiforbruget automatisk, så både laderen til elbilen og opvaskemaskinen starter op, når elprisen er lav, og der er overskudsstrøm på markedet. Der kan installeres solceller på taget, som kan bidrage til energiforsyningen midt på dagen, og der kan installeres varmepumper, der fungerer som et energilager, som styres automatisk og tænder, når elprisen er lav. Men boligejerne er ikke alene om at skulle spare og producere. Det samme gælder for de almennyttige boliger, de kommunale, regionale og statslige bygninger. Også fjernvarme- og energiselskaberne må hjælpe til.

Mange muligheder for grønne tiltag
Mulighederne er mange, men det kræver, at politikerne gør det attraktivt for både den almindelige boligejer, ejere af udlejningsboliger og det offentlige selv at investere i de grønne tiltag. Og så skal der sættes turbo på den forskning, som skal sikre, at Danmark er blandt de dygtigste til netop at udvikle nye, intelligente energiløsninger.

Hvordan vi kan hjælpe den udvikling på vej, har Dansk Byggeri formuleret i en række forslag til politiske tiltag, der netop kan hjælpe Danmark med at nå længere end til at slukke for stikkontakten.

Jeg glæder mig til at overrække de mange forslag til klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen og de energipolitiske ordførere til energipolitisk konference på Christiansborg 28. januar. Her sætter Dansk Byggeri politikerne i krydsild og spørger dem, hvordan de vil sikre, at danske bygninger bliver både mere energieffektive og -producerende.

Forrige artikel COP20 i Lima – et vigtigt skridt på vejen til en global klimaaftale i Paris COP20 i Lima – et vigtigt skridt på vejen til en global klimaaftale i Paris Næste artikel 2015: En ny global klimaftale – men hvordan? 2015: En ny global klimaftale – men hvordan?