Dencker: COP18-resulatet udstiller regeringens klimapolitik

COP18-DEBAT: Det lykkedes ikke at forpligte verdens største CO2-udledere til en aftale i Doha om at begrænse udledningen. Så i stedet for at lege klimaduks burde Danmark nedtone satsningen på det fossilfri samfund, skriver Dansk Folkepartis Mikkel Dencker.

Af Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

 

Det netop overståede COP18-møde i Qatar bragte ikke verden store skridt nærmere på at forpligte de største udledere af CO2 til en bindende aftale om begrænsning af udledningen. Kun en forlængelse af den gamle Kyoto-aftale kunne det blive til. En aftale, som kun omfatter ganske få betydende CO2-udlere ud over EU's medlemmer.

 

Dermed kan verdens største udledere fortsætte, som de hele tiden har gjort, mens Danmark leger klimaduks. For uanset om man køber forudsætningen om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, og at CO2-udledning er hovedsynderen eller ej, kan vi ikke komme uden om det faktum, at Danmarks bidrag til den globale CO2-udledning er uden praktisk betydning. Dermed kan Danmark reducere CO2-udledning, lige så meget vi har lyst til, eller for den sags skyld mangedoble den, uden at det vil have nogen betydning.

 

Konkurrenceevnen svækkes 

Dette faktum gør blot regeringens klimapolitik endnu mere kontroversiel. For regeringens bestræbelser på at nå frem til det fossilfri samfund pålægger danske husstande og erhvervsliv en alt andet lige dyrere energiregning, og det, kan vi nu konstatere, har den sideeffekt, at dansk erhvervslivs konkurrenceevne svækkes, når store udviklingslande uhæmmet bruger løs af de billige fossile brændsler.

 

På positivsiden tæller dog, at vi på længere sigt gør Danmark uafhængigt af import af energi, hvilket vi i Dansk Folkeparti kun kan bifalde, og at vi måske, om mange år, når frem til en situation, hvor den teknologiske udvikling gør den vedvarende energi konkurrencedygtig med den fossile.

 

Men her og nu fører svækkelsen af erhvervslivets konkurrenceevne til tab af danske arbejdspladser, langt flere end den grønne satsning skaber. Det er næppe lige, hvad dansk økonomi har brug for midt i en krisetid.

 

Bedre kloakering i stedet for klimapolitik

Måske regeringen skulle lægge CO2-idealerne til side og i stedet forholde sig til den konkrete virkelighed: At der målbart sker forandringer i klimaet. Uanset om forandringerne skyldes CO2, ændret solaktivitet eller noget tredje, vil det tjene Danmark bedre, hvis man investerede nogle af de mange penge, der bruges på klimapolitikken, på at sikre danskerne mod ændrede klimabetingelser.

 

Hvem husker ikke de senere års oversvømmelser forskellige steder i landet, hvor bedre kloakering havde gjort alverden til forskel for dem, som blev ramt af vandmasserne?

 

Med andre ord er Dansk Folkepartis anbefaling til regeringen, at man nedtoner satsningen på det fossilfri samfund, i det mindste så længe der ikke eksisterer nogen aftale med de store CO2-udlere og i stedet bruger de mange gode penge på at skabe arbejdspladser og forbedrer kloakker og diger, her og nu.

Forrige artikel Energirenovering – en gordisk knude? Energirenovering – en gordisk knude? Næste artikel Gade: Kyoto-aftalen er for lille Gade: Kyoto-aftalen er for lille
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.