Dansk Fjernvarme: Vigtigt med ny regulering af elsektoren

DEBAT: Ny regulering af elsektoren er vigtigere og mere påkrævet end ny regulering af fjernvarmesektoren. Ministeren skal derfor være velkommen til at flytte ressourcer fra arbejdet med ny regulering af fjernvarmesektoren til arbejdet med elsektoren, skriver Dansk Fjernvarmes Kim Behnke.

Af Kim Behnke,
Vicedirektør i Dansk Fjernvarme

Elsektoren har ventet længe på at få en ny moderniseret regulering, efter et udvalg fremlagde deres rapport helt tilbage i december 2014. Elsektoren har ønsket at få ny regulering for at kunne rumme og imødekomme de markante ændringer som elsektoren har været underlagt de senere år. Så meget mere skuffet blev alle, da Energi-, forsynings- og klimaministeren meddelte at ny regulering af elsektoren er udskudt yderligere et år.

Ministerens begrundelse er, at der ikke er kræfter til at gennemføre den nye regulering. Fjernvarmesektoren vil gerne hjælpe vores kolleger i elsektoren, da ny regulering af elsektoren er vigtigere og mere påkrævet end ny regulering af fjernvarmesektoren.

Ministeren kan derfor flytte ressourcer fra arbejdet med ny regulering af fjernvarmesektoren til elsektoren for at sikre den nødvendige grundighed i udarbejdelsen af klare rammevilkår for energisektoren.

Smid vinden ind i fjernvarmerørene
Fjernvarmesektoren er afhængig af at elsystemet og reguleringen moderniseres. Alt fra tarifsystemer til investeringer i fastholdelse af højt niveau af forsyningssikkerhed trænger til ny regulering, som understøtter den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet.

Distributionssystemet for el modtog 1 procent lokal elproduktion i 1980, da elproduktionen dengang kom fra centrale anlæg. I dag fyldes de lokale elnet op med 50 procent af elproduktionen.

Fjernvarmeværkerne vil med nyt fleksibelt elforbrug til varmepumper og elkedler kunne aftage store mængder el til glæde for balanceringen af elsystemet. Men i dag er der en række barrierer, før el fra vindkraft kan integreres som varme til fjernvarme.

Må ikke blive ensidig svareøvelse
Ny regulering af elsektoren skal have til formål at understøtte nødvendige investeringer, optimering af driften og forsyningssikkerheden i et elsystem, som er klar til morgendagens elektrificering, el elektrificering, der er grundlaget for hele energisystemets grønne omstilling.

Ny regulering må ikke blive en ensidig sparerøvelse. Det er præcist de samme argumenter vi påpeger i relation til ny regulering af fjernvarmesektoren. Behovet for modernisering af elsektoren er dog langt mere påkrævet end for fjernvarmesektoren. Faktisk vil ny regulering af elsektoren også afhjælpe og kunne fjerne nogle af de barrierer, fjernvarmesektoren oplever i forhold til at kunne aftage vindkraft el til fjernvarme.

Store og små kraftvarmeværker er også afhængige af, at der er et velfungerende elsystem, som kan bruges til at købe eller sælge el for fjernvarmeselskaber. Dansk Fjernvarme støtter derfor fuldt ud de ønsker, Dansk Energi har fremsat i relation til at få den nye elregulering gennemført hurtigere – også selvom det betyder, at ny regulering af fjernvarmesektoren må vente nogle år.

Forrige artikel Energiaftalen har ikke skabt PSO-problemet Energiaftalen har ikke skabt PSO-problemet Næste artikel Enhedslisten: Lilleholt har lagt varmeløsninger på køl Enhedslisten: Lilleholt har lagt varmeløsninger på køl