Dansk Fjernvarme: Solen giver både varme og nye arbejdspladser

DEBAT: Solvarme er blevet en ubetinget succes for både de danske fjernvarmeselskaber og for varmekunderne, som opnår miljøvenlig varme til en lavere pris. Men politikerne kan gøre mere, for der er basis for mange flere solvarmeanlæg, skriver Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme.

Af Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

Kraftvarmeværkerne åbner nye solvarmeanlæg hele tiden og overgår hinanden i størrelse og ydelse.

De nyeste og største anlæg kan ved brug af damlagre for solvarmen komme op på 50 procents dækning af fjernvarmeleveringen i området.

Da solvarmeanlæggene mest etableres i tilslutning til naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker, sker der fortrængning af naturgas, når solen leverer billigere og miljøvenlig varme. Fjernvarmeselskaberne kan med langsigtede grønne investeringer bidrage effektivt til den grønne omstilling, samtidig med at varmepriserne sænkes.

Solvarme skaber lokale arbejdspladser
Langt hovedparten af solvarmeanlæggene etableres uden for de store byer, da der er behov for store arealer til de mange solfangere. Det samlede areal for de nuværende 86 solfangere er på 760.000 kvadratmeter, og yderligere 33 anlæg er planlagt. 

Solvarme er grøn energipolitik, men også vækstpolitik ude i landområderne, hvor ofte lokale håndværkere får ekstra omsætning og nye jobs.

2015 har frem til oktober været rekordår med investeringer for 1,5 mia. kr. i solvarmeanlæg, og der er tilsvarende investeringer på vej frem til næste sommer. Den samlede effekt er 2.500 job hos leverandører, håndværkere og rådgivere. 

Et miljøvenligt supplement
Fjernvarmeselskaberne undersøger konstant mulighederne for at reducere afhængigheden af den afgiftsbelagte naturgas. En del værker omstilles til biomassekedler med god økonomi, men også med usikkerhed om brændselspriser i fremtiden.

Solvarme er et meget miljøvenligt supplement til fjernvarmen og giver ingen udgifter til brændsler. De mest fremsynede fjernvarmeselskaber investerer i kombinerede løsninger, hvor værket både har solvarme, biomassekedler og naturgasanlæg, hvormed de får en meget høj grad af fleksibilitet.

Solvarme er derudover en god kilde til varme for eldrevne varmepumper i fjernvarmesystemet. Særligt gunstigt er det, når der etableres damlagre for lagring af solens energi. Varmepumperne kan øge nytten af det lagrede varme vand for levering af fjernvarme i det meste af året.

Udfordringen for varmepumperne er, at der skal betales høje elafgifter og PSO-tariffer for elforbruget til varmepumpen og det, selvom el fra vindmøller til varmepumper alternativt eksporteres uden betaling af elafgifter eller PSO.

Sænk afgifterne på varmepumper
Folketinget har mulighed for nu at styrke den grønne omstilling og skabe endnu flere jobs ude i landet. Tariffer og afgifter skal reduceres for varmepumperne, ligesom de skal kunne medregnes som energibesparelser.

Og energipolitikerne skal fastholde solvarmeanlæg som del af energibesparelserne. Derved vil solvarmeløsninger i endnu højere grad kunne bidrage med billigere varme i danske hjem. Der er basis for mange flere solvarmeanlæg.

Forrige artikel CARE: Dansk politik har globale konsekvenser CARE: Dansk politik har globale konsekvenser Næste artikel Forsker: De danske kommuner er godt i gang Forsker: De danske kommuner er godt i gang