Cyklister skal da ikke have bilforsikringer

KLUMME: En ny tsunami af EU-regler skyller ind over energisektoren, der nu bliver omfattet af den finansielle sektors regler. Uforståeligt ifølge Ulrich Bang, EU-chef fra Dansk Energi, da regulering blot fører til større omkostninger i energisektoren.

Af Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi  

Som energimand i EU's politiske maskineri er tekniske spørgsmål og komplicerede systemer hverdag, og for nogle ligefrem en fornøjelse. Kald os bare nørder. Hvert teknisk område har sine egne eksperter, ritualer, forkortelser, koder og stammesprog.

En helt særlig disciplin er sammenhængen mellem energihandel og finansiel regulering. Her fylder ord som MiFID, CRD, OTC, REMIT osv. hyggesnakken over espressoen eller smoothien på en af de mange juicebarer, som skyder op i Bruxelles. Det er ingeniøren fra energisektoren, som møder bankmanden fra den finansielle sektor. Og det er blevet hot stuff i Bruxelles, som følge af en bølge af nye direktiver og forordninger, som kommer fra EU-kommissionen i kølvandet på finanskrisen og arbejdet for at undgå en ny finansiel krise.

Omfattende regulering
Hvad vedkommer det et lille energiselskab i Danmark?

Baggrunden er, at el klassificeres som en råvare og typisk handles som et såkaldt derivat, når elhandlere køber el fra vindmøller eller kraftværker og sælger strømmen videre til os kunder.

En af konsekvenserne af nye regulering er bl.a. øgede krav til indberetning af (derivat)handler, nye kapitalkrav til de finansielle virksomheder osv. Og fordi el handles som et derivat, så ser den omfattende regulering også ud til at ramme energisektoren og dermed vores elregninger.

I Dansk Energi og den øvrige europæiske energibranche har vi ikke noget imod, at reguleringen af den finansielle sektor styrkes, hvis det øger stabiliteten af det finansielle system. Som industri med milliard-investeringer er vi som kunder afhængige af en velfungerende og stabil finansiel sektor. Den øgede regulering af banksektoren kan betragtes som en forsikring mod en ny krise.

Omfattes af den finansielle sektors regler
Derimod har vi meget svært ved at se, hvad der er at opnå ved at lade energisektoren blive omfattet af den finansielle sektors regler - med øgede omkostninger til følge - al den stund, energisektoren ikke har haft nogen indflydelse på det finansielle system og finanskrisen.

Den seneste bølge i tsunamien af nye EU-regler er en revision af MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), som er hjørnestenen i europæisk regulering af den finansielle sektor.

Her er den generelle undtagelse, energisektoren tidligere har haft, forsvundet som dug for solen. Men da handel med el ikke på nogen måde har haft nogen betydning for den finansielle krise, så er det eneste, man opnår ved at tvinge energisektoren til at overholde 'bank-regulering', øgede omkostninger.

Værdiløs forsikring
Det svarer til at købe en forsikring mod en risiko, der ikke er til stede, eller som allerede er omfattet af en anden forsikringspolice. Derfor arbejder Dansk Energi på en reel regulering, som sikrer en øget finansiel stabilitet.

Man beder jo heller ikke folk, der kun kører på cykel, om at købe en bilforsikring, bare fordi de tit er involverede i færdselsuheld.

Forrige artikel Ventetiden er slut – nu skal vi i sving Ventetiden er slut – nu skal vi i sving Næste artikel Eksempler på nødvendig national energipolitik