Bølgerne kan overgå vinden

DEBAT: Danmark er stadig i førertrøjen, når det gælder vind. Men vi kan også med bølgekraft, mener formanden for Bølgekraftforeningen, der forudser et endnu større potentiale i bølger end i vind.

Af Erik Skaarup,
formand for Bølgekraftforeningen

De rette skridt skal tages, men det ser ikke ud til, at der er politisk vilje til andet end snak.

Det er rigtigt trist at se en chance blive forspildt. Jeg ved godt, at argumenterne er, at bølgeenergi indtil nu ikke har vist en overbevisende produktion på verdensplan.

Bølgeenergi er sværere at løbe i gang end vind. Med vind kunne aktørerne stå i deres baghave og hamre og banke og følge med fra stuevinduet. Det kan man ikke med bølger. Samtidig er der flere myndigheder, der skal indrulleres blot ved afprøvninger til havs. Altsammen meget vanskeligere end opstarten i "baghaven".

Stort vækstpotentiale
Det er langt vanskeligere med havenergi, men på sigt er mulighederne meget større, idet 70 pct. af kloden er dækket af hav. De mange "utilfredse" grønne mennesker protesterer mod synet af de store landbaserede møller, der vel på sigt også kommer til havs, hvor energien er bedre, men "tilkørselsforholdene" er langt vanskeligere. Man placerer selvfølgelig de vedvarende energimodtagere af vind eller bølger et sted, hvor det blæser mest, og hvor bølgerne er de højeste.

I øjeblikket skrives der også om "stort vækstpotentiale for offshore-branchen". Her tænkes først på vind, men bølgeenergi vil komme ind og måske overhale vind over tid.

Danmark skal leve som et vidensamfund og ikke af en egentlig produktion. Vi skal øve os i "baghaven" (det danske farvand) - få erfaring og udvikle produkterne. Forsøgsområdet skal samtidig bruges som showroom for det rigtigt store salg på verdensplan.

I disse dage er dette synspunkt om Danmarks fremtid som vidensamfund helt oppe at ringe i forhold til det dårlige aktiemarked, der påvirker arbejdspladser. Men som tidligere sker der bare ingenting med energirevolutionen og situationen er "Mens græsset gror - dør horsemor". Ærgerligt.

Hvorfor tager ingen ved lære?
Det er mærkeligt, at ingen tager ved lære. Undskyldningerne er mange. For dyr energi ødelægger Danmarks konkurrenceaspekt holdt op imod konventionelt fossilt brændstof. Staten må her give tilskud, så slutbruger ikke mærker forskel.

Det er en holdningsændring, der skal til. På længere sigt vinder dem, der satser hurtigst muligt på vedvarende energi. Det gode eksempel er Tyskland, der gav store tilskud til solcelleenergi (el). Jeg syntes selv i starten, det var alt for meget. Nu er Tyskland verdens største forbruger af solcelleelektricitet - 50 pct. af verdensmarkedet -, og priserne er styrtdykket på solcellepaneler. Alle investeringer og tilskud er tjent hjem nu. Jo, Tyskland griner hele vejen til banken. Det kunne vi og i særdeles USA lære meget af. Lad os danskere få gjort noget ved det.

Vil kræve store tilskud
Der skal store tilskud og summer til at løbe bølgeenergien i gang, men når bølgetoget først kommer op i fart, kan det rive alt ned af hylderne, og vindeventyret kan overgås. Årsagen er, at de fleste bølgeopfindelser er patenterbare og er patenteret, hvilket ikke kunne ske i så udpræget grad for vind. Vindmøller har eksisteret i tusinde år. Derfor kan bølgeenergi sikres bedre for de danske aktører, hvis det ønskes.

Personligt og som formand for Bølgekraftforeningen må jeg tilslutte mig, hvad Groucho Marx (Marx Brothers) sagde om sex, ligesom vi siger om bølgekraft: Det er kommet for at blive.

Forrige artikel Regeringen har syltet EU’s oversvømmelsesdirektiv Næste artikel Et grønnere EU-budget - en oplagt mærkesag for Danmark