Barroso må gribe i egen barm

KLUMME: Europa har brug for et nyt tankesæt, men det ville være nytænkende, hvis Kommissionen først sikrede implementering af eksisterende lovgivning, før de udstedte nye forslag, skriver Ulrich Bang fra Dansk Energi.

Af Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi 

Bruxelles står endnu. Det store rykind i EU’s hovedstad - 'la rentrée', som mine fransktalende kolleger betegner processen, hvor parlamentarikere, bureaukrater og lobbyister igen går i gang med at skabe europæisk politik - er i gang. EU er atter klar til at smide trosserne og stævne ud.

EU-Kommissionens formand, Manuel Barroso, er tilbage på broen – og satte sindene i kog med sin årlige ’State of the Union’-tale i Strasbourg, hvor han for alvor satte en føderalistisk dagsorden. Der er behov for mere EU. Europa har brug for et nyt tankesæt og en ny retningsangivelse, hvis vi skal bringe Europa ud af den økonomiske krises faste greb. Vi er alle i samme båd, fastslog Barroso i sin tale.

Ja, Barroso har ret… EU har brug for et nyt tankesæt – og nyt fokus. Men med hvilken retning og hvilket nyt mind-set?

Mens Barroso holdt sig til de overordnede og generelle emner på den europapolitiske dagsorden, så vil jeg gerne bidrage til festlighederne med at udfylde de tomme felter, for der er i den grad brug for en ny, klar kurs.

Det ville være nytænkende, hvis kommissionen FØRST sikrede implementering af den eksisterende lovgivning i ALLE 27 EU-lande, før der kom nye forslag.

 

Vi skal sikre indre energimarked 

Her skriger sikring af et indre marked for energi til himlen. Et indre energimarked sikrer effektiv konkurrence og lige vilkår på tværs af landegrænser, men der er desværre langt igen.

 

Den anden energiliberaliseringspakke skulle være implementeret i 2004 og den 3. liberaliseringspakke i marts i 2011. Under en håndfuld lande har implementeret EU-reglerne, så det er desværre ikke lige om hjørnet, at alle EU’s borgere og virksomheder kan høste fordelene ved det indre energimarked, og dette er i hvert fald IKKE opskriften på, hvordan man igen kan sikre vækst og fremgang i Europa.

 

Barroso målretter sin 'State of the Union'-tale til at handle om nationalstaternes manglende forståelse for gennemførelse af fælles EU-politik i praksis. Vi kunne ikke være mere enige. Men Barroso kan starte med at gribe i egen barm og sikre, at den statusmeddelelse på det indre energimarked, som Kommissionen har i støbeskeen, har fokus på implementering af de regler, der er vedtaget, og at han tæmmer lovsnedkernes kreativitet og ønske om nye regler.

 

Uden en fast kurs og uden fælles takt i åretagene vil EU's medlemslande ende med at dreje rundt om sig selv. Det har Europa hverken tid eller råd til.

Forrige artikel Større rolle til naturgas: En energirevolution? Større rolle til naturgas: En energirevolution? Næste artikel Afliv ikke succesen med solceller Afliv ikke succesen med solceller