Dong: Bæredygtigt træ gør kraftværker grønne

KRONIK: Kritikere skaber en ubegrundet frygt for, at træpiller og træflis har en negativ effekt på Danmarks CO2-regnskab. Træ, der kommer fra bæredygtigt skovdrift, er en vigtig ressource, for at vi kan producere grøn el og varme på danske kraftværker, skriver Dong Energys Thomas Dalsgaard.

Af Thomas Dalsgaard
Koncerndirektør i Dong Energy 

Det er politisk besluttet, at vi i Danmark i 2050 skal have omstillet hele vores energiforsyning til grøn energi som vind, sol og bæredygtig biomasse, og regeringens mål er, at vi som land skal lukke 40 procent mindre CO2 ud i atmosfæren i 2020, end vi gjorde i 1990.

Energiaftalen fra 2012 udstikker retningslinjerne for at nå de ambitiøse klimamål. Danskernes el og varme skal i højere grad produceres på vind, sol og biomasse som for eksempel træpiller og træflis. Det er en udvikling, vi i Dong Energy selv har skubbet på. Derfor har vi iværksat en række ambitiøse initiativer.

De store kulkraftværker har stået for en stor del af Danmarks energiforsyning, men på grund af øget vindenergi bliver andelen mindre. I 1990 blev mere end 90 procent af Danmarks samlede el produceret på kraftværkerne. I 2011 var det faldet til ca. 53 procent. Denne udvikling vil fortsætte.

Kraftværker er ikke til at undvære
Men vi kan ikke undvære kraftværkerne i fremtidens energisystem. Mængden af el fra vind- og solenergi svinger meget, da produktionen er afhængig af, om det blæser, og om solen skinner. Og med målet om, at 50 procent af det danske energiforbrug i 2020 skal komme fra vind, vil disse udsving blive kraftigere. Kraftværkerne er en forudsætning for, at vi har el i stikkontakterne, også når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Samtidig udfylder kraftværkerne en vigtig rolle som leverandør af fjernvarme til de fleste danskere - den rolle kan vind- og solenergi ikke umiddelbart tage. 

I Dong Energy er vi, i samarbejde med fjernvarmekunderne, langt med at realisere planerne om at ombygge vores mest effektive kraftværker i København, Aarhus og Trekantområdet til at fyre med bæredygtige træpiller og træflis i stedet for kul og naturgas. Det vil give danskerne stabil og grøn el og fjernvarmekunderne grøn varme.

Vores mål er, at 50 procent af produktionen på vores danske kraftværker i 2020 baserer sig på biomasse, og når vi har gennemført ombygningerne af vores kraftværker, vil vi have reduceret vores CO2-udledning fra de danske kraftværker med næsten 70 procent i forhold til 2006. Ved at skifte kullene ud med bæredygtige træpiller og træflis bidrager vores kraftværker markant til Danmarks grønne omstilling og den samlede CO2-reduktion. Og det sker på en samfundsøkonomisk set billig og effektiv måde, hvor vi udnytter de mest effektive værker, vi allerede har, frem for at bygge helt nyt kapacitet.

Bæredygtigt træ bidrager positivt til CO2-regnskabet
De træpiller og træflis, som DONG Energy bruger, er bæredygtige og giver en CO2-reduktion på 75-95 procent i forhold til at bruge kul. Og det er vel at mærke, hvis vi medregner udledningen af CO2 ved bearbejdning og transport af træpiller og træflis.

Det træ, vi benytter, er bæredygtigt af flere årsager: 1) vi anvender kun træpiller og træflis fra områder, hvor der er tradition for bæredygtig skovdrift og hvor vi har mulighed for at kontrollere, om vores leverandører lever op til det; 2) vores leverandører skal sikre, at der sker en konstant genplantning, så den samlede mængde af skov forbliver intakt eller stigende, så optaget af CO2 ikke mindskes; 3) skovene er i vækst i de områder vi køber træet fra (Europa og Nordamerika); 4) produktionen af træpiller og træflis må ikke forringe biodiversiteten og have en negativ effekt på miljøet.

I Baltikum og det Sydøstlige USA, hvor vi får en stor del af vores træpiller og træflis fra, er der en veletableret træindustri, der sørger for, at vi konstant har tilstrækkeligt med træ til at lave papir, huse, møbler og en række andre ting af. Størstedelen af det træ, der bliver til træpiller og træflis, er rester og støttetræer fra disse skovområder. Og da skovområderne er veldrevne, sikrer man, at den samlede størrelse på skoven hele tiden er intakt.

Der stilles høje nationale krav til skovindustrien i disse lande. I eksempelvis Letland, hvorfra vi modtager en del af vores træpiller, skal en skovejer hvert 5. år have godkendt en plan for, hvordan han driver sin skov. Myndighederne kræver, at skovdriften er bæredygtig. Når han vil fælde nogle af træerne, skal en repræsentant fra staten vurdere, om skoven er i en tilstand, hvor den er klar til at blive fældet. Således sikrer man, at skoven hele tiden bliver genplantet.

Verdens skov- og træindustri er stor, men produktionen af træpiller og træflis udgør kun en meget lille del af den samlede industri. Ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, forventer man, at under tre procent af alt det træ, der høstes i verden, vil blive brugt til træpiller. På samme tid kan vi se, at skovarealet i både USA og Europa vokser. Fra 2000 til 2010 er skovarealet i Europa steget med 16 mio. ha og i USA med 2 mio. ha.

Men brugen af biomasse som træpiller og træflis til energiproduktion er meget diskuteret. Og lad os bare slå fast med det samme, at der både findes god og dårlig biomasse. Hvis træpiller og træflis skal have den ønskede CO2-reducerende effekt, skal det komme fra bæredygtig skovdrift.

Træpiller og træflis er det bedste alternativ
Desværre tager diskussionen om biomasse sjældent afsæt i, hvordan bæredygtigt biomasse kan bidrage til Danmarks grønne omstilling. Frem for at fokusere på, hvilke former for træ der er bæredygtige, bruges kræfterne på en virkelighedsfjern diskussion om, at noget træ kan have en "CO2-gæld". Det er en fejlagtig antagelse om, at man fælder hele skove udelukkende til energiproduktion, så al den CO2, som træerne har optaget gennem livet, udledes ved forbrænding, uden at der er plantet nye træer til at optage denne mængde CO2. Det ligger meget langt fra virkeligheden.

Lad os forholde os til virkeligheden og huske, at træpiller og træflis fra bæredygtig skovdrift på nuværende tidspunkt er det bedste alternativ til at erstatte kul og naturgas på vores kraftværker, så kraftværkerne kan sikre grøn energi til danskerne, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

Lad os udnytte, at træpiller og træflis er en god og bæredygtig energikilde og et effektivt værktøj i indsatsen mod udledningen af drivhusgasser, hvis de rette forhold er på plads.

Lad os bruge vores kræfter på at udvikle fælles internationale kriterier for bæredygtigt biomasse, frem for at diskutere forskningsresultater, der ikke tager udgangspunkt i virkeligheden og markedet for træproduktion - og som i værste tilfælde kan føre til, at vi lukker øjnene for de mange muligheder ved at anvende biomasse til energiproduktion. Ikke al energi kan komme fra vind og sol i fremtiden, så der er behov for, at vi bruger en bredere palet af bæredygtige energikilder - og her spiller biomasse en betydelig rolle.

Energistyrelsen præsenterer ved udgangen af året sin analyse af, om de rette rammevilkår for en effektiv og miljømæssig bæredygtig anvendelse af biomasseressourcerne er tilstede. I Dong Energy ser vi frem til analysens konklusioner, som forhåbentlig kan være udgangspunkt for at sætte nogle generelle standarder for både købere og producenter fremadrettet, så vi sikrer, at det kun er bæredygtige træpiller og træflis, der erstatter kul og naturgas.

Forrige artikel Europa har brug for ny energiaftale Europa har brug for ny energiaftale Næste artikel Klimatømmermand i Bonn Klimatømmermand i Bonn