Alternativet udelukker at støtte en bred midterregering: "Så ville vi svigte klimapolitikken fuldstændigt"

Alternativet kommer ikke til at pege på en socialdemokratisk regering med deltagelse af Venstre eller Moderaterne, siger politisk ordfører Torsten Gejl. "Det ville svigte det, vi gik til valg på."

Alternativet svigter klimapolitikken og sine vælgere, hvis partiet bakker op om en S-regering, hvor også Moderaterne eller et parti fra den borgerlige fløj deltager.

Derfor kommer det ikke til at ske.

Så klart lyder det fra Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, i et interview med Altinget.

Vil I kunne bakke op om en bred regering med Mette Frederiksen som statsminister, hvis der er partier med fra den anden fløj?

“Nej.”

Hvorfor ikke?

“Fordi det er at svigte klimapolitikken fuldstændigt. Det er at svigte det, vi gik til valg på. Vi gik til valg på at få en mere progressiv klimapolitik, så hvis man vil til at blande partier ind, som har kæmpet mod en masse klima- og naturpolitiske forslag de seneste otte år, hvor jeg har været i Folketinget, så svigter vi jo det, vi kom for."

Så I kommer ikke til at bakke op om en regering med Socialdemokratiet og for eksempel Venstre eller Moderaterne?

“Nej” 

Men er Alternativet indstillet på at vælte en regering, hvis Socialdemokratiet går i regering med Moderaterne eller Venstre?

“Vi kommer ikke til at holde hånden under en regering, hvor Venstre og Moderaterne er med.”

Hvordan ser du så på, at Mette Frederiksen har sagt, at hun vil gå efter at lave en bred regering?

“Vi har svært ved at få øje på den. Jeg ved ikke rigtig, hvem den skal bestå af. Selv om Lars Løkke (formand for Moderaterne, red.) har forsøgt at tale sig ind på midten, så ser jeg ikke Moderaterne som et midterparti overhovedet. Hvis du ser på hans fordelingspolitik, skattepolitik, pensionspolitik eller klimapolitik, så synes jeg, at han virker mere blå end de blå på nogle punkter. Så jeg tror ikke på hans projekt."

Rwanda er eneste ultimative krav

Har I nogle konkrete krav, der vil skulle opfyldes, for at give jeres støtte til en regering?

“Vi vil have en rød-grøn regering, og så er vi til gengæld på alle måder i forhandlingstøjet for at gøre det muligt. Vi har ikke tænkt os at stille et eller andet vanvittigt krav, som ødelægger mulighederne for at få det rød-grønne flertal, som virkelig kan være godt for det grønne Danmark.” 

Torsten Gejl fremhæver nogle af de ønsker og “krav”, som partiet vil stille til en regering, som de skal være med til at pege på.

Heriblandt en naturlov med bindende mål for biodiversiteten, en ensartet CO2-afgift på landbruget, mindre kødproduktion og at få løftet 70 procent-målsætningen i klimaloven til “80-85 procent afhængig af, hvad videnskaben siger”.

Og så har Alternativet et stort ønske om at få en forvaltningsdomstol. 

“Det er en stor systemforandring at lave, men der er kun tre lande i Europa, der ikke har en forvaltningsdomstol. Danmark er en af dem. Det betyder, at for eksempel kommunerne ikke skal stilles til regnskab, når de træffer ulovlige afgørelser, fordi det er næsten umuligt at vinde over dem i retssystemet. Det giver meget stor retsløshed."

Så I har en del “krav” og ønsker, men I har ikke et ultimativt krav, der i sig selv er afgørende for at pege på en regering?

“Modtagecentret i Rwanda bliver ikke med vores mandater.”

Men det er så det eneste ultimative krav?

“Det er det eneste, vi har stillet op på forhånd.”

Hvad så med jeres ønsker på natur- og klimaområdet? 

“Det er sådan, at i det øjeblik nogle krav ser ud til at kunne blive realistiske, så er der jo ingen grund til at gøre det ultimativt. Vi vil meget hellere samarbejde om at få det til at lykkes.”

Vil I kunne se jer selv i et regeringssamarbejde, hvis muligheden skulle vise sig?

“Det skal vi lige snakke om internt, før vi melder noget ud om det.”

Lettet og rørt

Siden marts 2020 har Torsten Gejl været ene mand på Borgen, efter fire af Alternativets fem folketingsmedlemmer meldte sig ud af partiet. Nu står Alternativet til at få seks mandater.

Hvordan har du det mere personligt med det valgresultat, som Alternativet har fået, efter den periode, I har været igennem?

“Jeg er da utrolig glad, lettet, lykkelig og rørt over det.” 

Hvordan har det været alene at skulle løfte den arbejdsbyrde, som der har ligget i folketingsarbejdet?

“Det har været meget hektisk og travlt. Jeg har sådan et kontrolgen, der betyder, at jeg faktisk gerne vil nå det hele. Og det er lidt svært, hvis der er forhandlinger på samme tidspunkt i tre ministerier. Så er der jo noget, man ikke når, og man må prioritere enormt skarpt og hele tiden vurdere, hvor der er en grøn tone i forhandlingerne.”

Nu skal du jo have fem kolleger ind i Folketinget. Har du nogle ønsker til, hvilke ordførerposter du skal køre videre med? 

“Jeg har nogle ønsker. Jeg kunne godt tænke mig at være miljøordfører, socialordfører og beskæftigelsesordfører, og så kan det være, at jeg lægger billet ind på finansordførerskabet, fordi jeg jo har været med til at forhandle de seneste to finanslove, i mit civile liv er jeg forretningsmand, og jeg kan godt finde ud af det her med økonomi. Men nu er vi jo en gruppe, og det er noget, jeg har glædet mig til at beslutte sammen med kolleger.”

Torsten Gejl ser det også som en vigtig rolle at hjælpe de kommende fem folketingsmedlemmer ind i arbejdet på Christiansborg.

“Vi får nogle ind, som aldrig har været i Folketinget før. De skal finde ud af alt muligt, som hvad er et samråd, hvordan fungerer en tredjebehandling, og hvordan stiller man spørgsmål til ministerierne. Det er jo en hel lærebog, men jeg kan det efterhånden, især fordi jeg har forhandlet med alle ministrene i den seneste periode. Det glæder jeg mig simpelthen som et lille barn til at give videre.” 

Forrige artikel Mette Frederiksen er valgt til kongelig undersøger: Starter forhandlinger om en ny regering fredag Mette Frederiksen er valgt til kongelig undersøger: Starter forhandlinger om en ny regering fredag Næste artikel Overblik: Her er de 179 nye folketingsmedlemmer Overblik: Her er de 179 nye folketingsmedlemmer