Udfasning af elbiler er miljømæssigt uforsvarligt

DEBAT: Hvis vi skal sikre en elforsyning, der bygger på vindkraft, er elbilerne et vigtigt element. Så når Dansk Folkeparti vil udfase elbiler til fordel for biobrændsel, vil det ifølge dagens debattør ikke have nogen positiv effekt på CO2-udslippet.

Af Per Clausen
Klima- og energiordfører for Enhedslisten

Det vil være direkte i modstrid med ønsket om at reducere det globale CO2-udslip, hvis DF får held til at flytte fokus fra elbiler til biobrændsler. En række undersøgelser har dokumenteret, at der ikke er nogen positiv effekt på CO2-udslippet ved at skifte fra olie til biobrændsler med den nuværende teknologi. Til gengæld vil konsekvenserne være store prisstigninger på fødevarer til skade for verdens fattigste og massive naturødelæggelser.

Indtil nu har vi set, hvordan produktion af biobrændsler har fortrængt fødevareproduktion og presset fødevareproduktionen ind i tidligere regnskovsområder. I forbindelse med den seneste fødevarekrise var der enighed om, at den øgede anvendelse af biobrændsel sammen med spekulation i handel med fødevarer var afgørende for at udløse denne krise.

EU-kommissionen har for nylig været nødt til at gennemføre så omfattende ændringer i en videnskabelig rapport for at skjule de negative konsekvenser af at satse på biobrændsler, at de forskere, der stod bag undersøgelsen, har fralagt sig ansvaret for konklusionerne.

DF er ligeglade med klimaforandringer
Reelt er DF da også fuldstændig ligeglade med både CO2-udslip, klimaforandringer og forholdene for verdens fattige. Derfor er de indstillet på at vælge en løsning, som vil betyde, at de begrænsede mængder af biomasse bruges på det område, hvor de gør mindst gavn.

DF lægger meget vægt på, at Danmark skal være uafhængig af stater i Mellemøsten, Rusland m.v. i vores energiforsyning. Dette problem løses imidlertid ikke ved at satse på biobrændsel. Danmark vil ikke være i stand til at producere den fornødne mængde biobrændsel. Derfor vil vores energiforsyning med DF's forslag stadig være afhængig af import fra lande med tvivlsomme regimer.

Landbrug & Fødevarers støtte til DF's forslag er ikke overraskende. De vil bruge denne diskussion til at sikre sig mod krav om, at der etableres mere natur i Danmark ved at bruge disse områder, der er eller burde være natur, til at dyrke energiafgrøder.

Gør op med EU's krav
Der ville være miljømæssigt helt uforsvarligt at udfase elbilerne til fordel for biobrændsel. I stedet bør vi gøre op med EU's krav om, at vi skal tilføre en stadig større andel biobrændsel til benzin og diesel.

Der skal satses på reelt vedvarende og bæredygtige energikilder. Elbilerne er et vigtigt element i at sikre en elforsyning, der primært er baseret på vindkraft, og hvor vindkraften suppleres med en stadig større anvendelse af andre vedvarende energikilder, som vand- og bølgekraft, solenergi, jordvarme og geotermi.

Selvom de øvrige oppositionspartier desværre har accepteret EU's krav om tilførsel af biobrændsel til benzin og diesel, er vi heldigvis enige i at prioritere reelt vedvarende og bæredygtige energikilder højt i vores fælles energivision. Derfor ser fremtiden lys ud for Danmarks energipolitik, hvis næste valg giver os et nyt flertal i Folketinget og en ny regering.

Forrige artikel Regeringen har pantsat sin handlekraft Regeringen har pantsat sin handlekraft Næste artikel Danmark undervurderer vindkrafts potentiale Danmark undervurderer vindkrafts potentiale
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.