Holdbar klimaløsning kræver nyt flertal

DEBAT: Regeringen tænker mere på industrien end på klimaet. Hvis der skal ske noget, må der et folketingsvalg til. Det mener Per Clausen fra Enhedslisten.

Af Per Clausen (EL)
Klima- og energiordfører

Beskeden fra Klimakommissionen var klar og utvetydig. Det kan lade sig gøre at overgå til 100 procent vedvarende energi inden 2050, og det vil oven i købet være økonomisk fornuftigt. Særligt klogt vil det være, hvis vi hurtigt går i gang med denne omstilling. Al snak om at oppositionens fælles energiudspil var urealistisk må hermed være manet i jorden.

Regeringen forgabt i dyre løsninger
Statsministeren lovede da også i sin åbningstale i Folketinget, at Danmark skulle være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050 - i hvert fald næsten - og for at være på den sikre side ville statsministeren også bruge ressourcer på at lagre CO2 i undergrunden fra kulproduceret energi. En dyr og usikker teknik, som det vil være meningsløst at bruge penge på, hvis man for alvor ønsker at gå over til vedvarende energi.

Tilsyneladende er regeringen forgabt i dyre løsninger med en begrænset klimamæssig gevinst. I hvert fald taler klimaministeren ved enhver lejlighed begejstres om biomassens centrale placering i regeringens energipolitik. Meget tyder på, at regeringen i virkeligheden er mere optaget af at redde et falleret dansk industrilandbrug, end af at gennemføre den nødvendige omstilling til vedvarende energi.

I hvert fald ignorerer klimaministeren de mange advarsler om, at biomasse risikerer at blive meget dyrt i fremtiden, og de mange undersøgelser, som viser, at reduktionen i CO2 ved at gå over til biomasse med den nuværende teknologi er yderst begrænset.

Derfor var det ikke overraskende, da ministerens løfte om at fjerne kullet fra energiproduktionen i de store byer i Danmark viste sig at være varm luft og mere handlede om endnu engang at promovere biomasse end om at tage fat på at løse Danmarks energipolitiske udfordringer.

Et folketingsvalg forbedrer klimaet
Situationen har altså ikke forandret sig. Vi kommer ikke i gang med den store og vanskelige opgave med at sikre Danmarks overgang til reelt vedvarende energikilder, hvor CO2 udslippet ikke bare flyttes til andre lande og kontinenter, før vi har fået et nyt flertal og en ny regering.

Derfor skal vi også af hensyn til miljøet og klimaet have et valg så hurtigt, som muligt. Alle partier i oppositionen er enige om, at vi skal have vedtaget en forpligtende klimalov med klare mål både på kort og langt sigt og en forpligtelse til at lade en uafhængig instans vurdere om resultaterne lever op til målsætningerne.

Enhedslisten vil målrettet gå efter at blive en del af et nyt energipolitisk flertal, men vi fastholder også, at løsningerne skal være langtidsholdbare, ikke ødelægger natur eller skaber nye miljøproblemer og ikke skaber røget CO2-udslip eller andre miljøproblemer i andre lande eller kontinenter.

Forrige artikel Klimakommissionen udfordrer kommunerne på uventet måde Næste artikel Den økonomiske krise rammer den grønne industri hårdt Den økonomiske krise rammer den grønne industri hårdt
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.