L&F: Lad os sætte fremtidens grønne dagsorden

DEBATSTAFET: Verden står over for en gigantisk omstilling til grøn, bæredygtig produktion med intelligent anvendelse af ressourcerne – det biobaserede samfund. Danmark kan blive modelland for omstillingen og derigennem skabe arbejdspladser og vækst – men det kræver politisk vilje og strategiske investeringer, skriver Susie Stærk Ekstrand fra L&F.

Af Susie Stærk Ekstrand
Direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer

Kloden kommer i 2050 til at rumme over ni mia. mennesker - to mia. flere end i dag. Alle skal have mad i munden, brændstof i bilen og forbruge el, varme og materialer.

I en fremtid, hvor olien slipper op, og klimaudfordringerne bliver stadig større, skal der derfor tænkes radikalt nyt. Vi skal derfor udstikke en ny kurs: Fremtiden skal bygges på det eneste grønne fornybare råstof, der kan erstatte olie og gas, nemlig planter, og dermed vil vi være på vej ind i det biobaserede samfund.
Nogle taler om, at biobaserede processer er den næste mega-teknologi, som på samme måde som jernbanen og digital teknologi vil præge en hel tidsalder. Allerede i dag kan vi se, at mange aktører rykker hurtigt og investerer på området. Spørgsmålet er, om Danmark kommer med?

Fra sort til grønt raffinaderi
I dag omgiver vi os med et hav af ting og sager, som er baseret på olie. På olieraffinaderierne laver man store mængder brændstof, men derudover indgår olien også i materialer som gummi og plastic med flere. I fremtiden bliver olieraffinaderier udskiftet med bioraffinaderier, hvor vi kan udvinde råstoffer af planter og organisk materiale.
Elektriciteten og gassen skal også være grøn og fornybar, og det, der i dag betragtes som gylle og biologisk affald og biprodukter, vil fremover være ressourcer, der vil blive udnyttet og genanvendt.

Lad os blive foregangsland
Det lyder besnærende, men helt let er det ikke. Omstillingen kræver masser af ny viden, investeringer, grundig koordination og en brydning med mange af vores traditionelle tankemønstre. Men det biobaserede samfund byder også på en stor gulerod. Vi kan skabe en ny vækst med nye arbejdspladser. Tilmed ude i de udkantsområder, hvor produktionsjorden ligger, og fremtidens råstof dyrkes.

I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har vi en vækststrategi, hvor bioøkonomi er en oplagt mulighed for at skabe vækst og arbejdspladser.

Læs Landbrug & Fødevarers strategi her

Vi mener, at Danmark skal være modelland. Det foregangsland, som resten af verden kigger på. Danmark har en fantastisk kombination af landbrugs- og fødevareproduktion, viden om vedvarende energi og en stærk biotekbranche. Det bringer os langt.

Men resten af verden står ikke stille, og derfor skal vi i gang nu.

Første step er at få bragt emnet højere op på dagsordenen på Christiansborg. Udfordringen i det biobaserede samfund er, at det kræver forskning og koordination, som går på tværs af vores traditionelle videnssiloer og politikområder. I praksis betyder det, at flere ministerier skal arbejde sammen, og at både private virksomheder og universiteter skal inddrages i processen. Det bør regeringen sætte sig i spidsen for.

Andet step er at kunne sætte rigtig pris på biomasse: For én ting er, at biomasse kan anvendes til energi med høj effektivitet. Et andet er, at vi ved at udnytte teknologierne til produktion af biobaserede produkter kan løse en række af samfundets andre udfordringer: Klimatilpasning, miljø, reduktion af CO2-udledninger, forsyningssikkerhed, ressourceeffektivitet og så videre. Alle disse aspekter - der går på tværs - skal også tælles med, når vi som samfund skal vurdere værdien af at satse på det biobaserede samfund.

Derudover bør politikerne se på en række konkrete initiativer såsom:

Et offentligt-privat partnerskab og et nationalt forsknings- og demonstrationsprogram inden for biobaseret produktion. Det vil sikre den nødvendige koordination på tværs af traditionelle siloer og være med til at bringe Danmark op på siden af lande som Tyskland og Holland.

Der afsættes midler til et demonstrations-bioraffinaderi. Det vil bringe Danmark nærmere nogle af de produkter, som er avancerede at fremstille af biomassen. Brændstof- og energiproduktionen giver kommerciel mening her og nu, men på længere sigt får vi brug for at kunne fremstille mere komplekse produkter som kemikalier, medicin og materialer.

Hvis regeringen virkelig satser på omstillingen til det biobaserede samfund, vil man kunne skabe en god eksport af viden og teknologi. Men det kræver, at vi for alvor vil, og at vi sætter handling bag ord.
 

Forrige artikel Pas på monopoler - også på energiområdet Pas på monopoler - også på energiområdet Næste artikel 2. halvleg i kampen om energi-mål er fløjtet i gang 2. halvleg i kampen om energi-mål er fløjtet i gang