Klimaløsninger skal forankres i lokalområderne

DEBAT: Fremtidens klimaløsninger kræver lokalbefolkningens støtte, og derfor er Sønderborgs planer forankret i partnerskabet ProjectZero, der skal overbevise boligejere om energirenovering. Derudover skal kystnære havvindmøller i spil. Det mener borgmester Aase Nyegaard.

Af Aase Nyegaard (Fælleslisten)
Borgmester i Sønderborg Kommune

ProjectZero blev etableret i 2008 med det formål at gøre Sønderborg-området CO2-neutralt senest i 2029.

ProjectZero er et offentligt privat partnerskab mellem Danfoss, Syd Energi, DONG Energy, Nordea Danmark Fonden og Sønderborg Kommune. Det er stærke partnere, der har de nødvendige forudsætninger for at bære vores ambitiøse projekt i land til tiden. Vi er overbeviste om, at det er muligt, og vi har givet hinanden håndslag på, at det lykkes. Sammen med en lang række førende danske energieksperter har vi også lavet en masterplan for, hvordan målet skal nås. Masterplanen hedder Vejen mod Nullet og blev lanceret i 2009.

Indragelse af borgerne
Også EU har fået øje på kvaliteterne i ProjectZero. Tidligere på året vandt ProjectZero, som det første danske projekt nogensinde, EU-Kommissionens fornemme pris for bedste bæredygtige energiløsning. Det tager vi som et udtryk for, at vi er på rette vej.

Sønderborgs ProjectZero går på tre ben. Vi gennemfører markante energieffektiviseringer, vi omlægger energiforsyningen til områdets egne vedvarende energikilder, og vi arbejder hårdt på at sikre borgernes opbakning til de initiativer, der skal til for at nå målet om at blive CO2-neutralt vækstområde i 2029.

Til foråret lancerer ProjectZero en stor kampagne under navnet ZERObolig. Den er målrettet mod 18.800 private boligejere, der tilbydes vejledning af ZEROboligs energikonsulent om, hvordan de kan energirenovere boligen. Det er der mange fordele ved, blandt andet lavere varmeregning og bedre indeklima, og det er også med til at fastholde eller endda forøge boligens værdi på sigt. Kampagnen er vores bud på, hvordan borgerne kan inddrages i klimakampen ved at demonstrere de økonomiske fordele for boligejerne.

Strammere energikrav til bygninger
Med det seneste energiforlig skærpes kravene i bygningsreglementet, således at alt nybyggeri fra 2010 skal opfylde kravene fra energiklasse 2 og fra energiklasse 1 i 2015. Det synes vi ikke er godt nok. I Sønderborg Kommune har vi derfor strammet kravene, således at alt nybyggeri i kommunen fra 2008 skal opfylde kravene til energiklasse 1. Flere andre kommuner har gjort det samme, blandt andet Kolding og Århus. Næsten 1/3 af CO2-udslippet skyldes boligopvarmning, og der er ingen grund til at udskyde de skærpede isoleringskrav til 2015. Teknologien findes og er lige til at tage i brug. Jeg opfordrer hermed regeringen til at få de krav skærpet nationalt så hurtigt som muligt. Alt andet er at skyde sig selv i foden.

Kommunale kystnære vindmøller
Sammen med Bornholm, Kalundborg, København og Århus Kommuner har vi lavet et oplæg om, hvordan en større satsning på kystnære havvindmøller kan bidrage markant til en reduktion af CO2-belastningen. Kystnære havvindmøller kan levere grøn energi 25 procent billigere end prisen ved det seneste store udbud af havvindmøller ud for Anholt. Vi tilbyder at opstille kystnære havvindmøller med en kapacitet på 750 MW indenfor fem år. Problemet i dag er, at der kun er to måder at bygge havvindmøller på. Enten via statslige udbud, der senest på Anholt har givet en høj pris, eller via den såkaldte "åben dør"-model, hvor der i praksis ikke kan opføres møller, fordi økonomien ikke hænger sammen. Nu venter vi blot på, at den kommende energiaftale fjerner barriererne for projektet.

Forrige artikel State of the union: Det State of the union: Det "frie" elmarked er dødt Næste artikel Biogas – et redskab til vækst, beskæftigelse og bedre miljø Biogas – et redskab til vækst, beskæftigelse og bedre miljø