Varmeskandalen i Herning

DEBAT: Fhv. MF for Fremskridtspartiet og borger i Herning, Erling Askjær Jørgensen, mener, at kommunen har handlet ulovligt i sagen om historiske fjernvarmerenter i Herning Kommune.

Af Erling Askjær Jørgensen, Klintholmvej 13, Herning
Fhv. MF for Fremskridtspartiet (1977-1984)

Som borger i Herning lever man i øjeblikket i en mærkelig situation.

Der lægges op til en mægtig 100 års jubilæumsfest i anledning af Hernings 100 år som købstad. Helge Sander (V) opnåede ikke genvalg ved sidste byrådsvalg, men nu har han job som formand for jubilæumsfest-udvalget.

Helge Sander har haft fingrene i klemme i den lidet klædelige varmeskandale, som består i, at vort daværende byråd i 2003 solgte vore forsyningsværker til DONG. Vandforsyningsdelen måtte man senere tilbagekøbe, for dette var ikke interessant for energiselskaberne. El-forsyningsdelen videresolgte DONG for 1 krone. Vores kraftvarmeværk var det interessante for DONG at få fat i.

I 2003 var der ikke så mange borgere, der tog notits af sagen, for alt skulle jo bare fortsætte som hidtil, blot med endnu mere professionel ledelse end hidtil. Vi skulle tro på, at det sandelig var en fordel for os, at vore forsyningsværker blev solgt.

For nogle af os lød det tosset, at nogle ville investere 1,1 milliard kroner, uden at hensigten var fortjeneste af investeringen. Og endnu værre, vi har jo alle sammen gennem tiderne, enten os selv eller tidligere ejere af de huse, vi bor i, betalt tilslutningsafgifter til el, vand og varme, som man gør, når man bygger sig et hus, en fabrik eller andet.

Kort og godt alle, der var tilsluttet varmeforsyning fra vort kraftvarmeværk, ejede hver især en andel af værket og det tilhørende distributionsnet.

Det, Hernings byråd gjorde i 2003, var, at de solgte noget, som slet ikke tilhørte Herning Kommune. Skal man sige det på dansk, så var DONG faktisk hæleren. DONG købte noget, som Hernings Byråd ikke havde ejendomsretten over.

I regeringen og Folketinget er man klar over, at det, der er sket i Herning, er helt rave ruskende galt, og der reguleres nu lovgivningsmæssigt, så det samme ikke kan lykkes i andre kommuner. Alt mellemspillet med forrykte opskrivninger af salgspriser på det, der er handlet med, gør blot, at det "lysky" i sagen bliver endnu mere tydeligt.

Hver eneste dag modtager jeg tilkendegivelser fra borgere, der er enige med mig i, at det er en meget grim plet på Herning Kommune, at vort byråd uretmæssig skaffede 1,1 milliard til kommunekassen, og nu hænger den ene halvdel af kommunens borgere på regningen - vi tilbagebetaler via varmeregningen.

Den halvdel af kommunens borgere, som ikke er tilsluttet varme fra det kraftvarmeværk, hvorpå der står DONG, de nyder kun gevinsten af, at Hernings byråd skaffede det store beløb. Midt i en tid med skattestop. Det er lidt flovt, at man har været medlem af Venstre her i vor kommune.

Forrige artikel Sortering er affaldets fremtid Sortering er affaldets fremtid Næste artikel Helhedsorienterede løsninger er vejen frem