Ressourceplan skal løfte den grønne omstilling

DEBAT: Ida Auken (SF) glemte at lytte til erhvervslivet, da hun lavede sin affaldsplan. Planen kan blive dyr uden at skabe grøn omstilling, mener Dansk Erhverv.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

For to år siden søsatte miljøminister Ida Auken sit grønne erhvervspanel for at få anbefalinger fra erhvervslivet til, hvordan den grønne omstilling fra Miljøministeriet skulle skydes i gang. Et af de gode råd hun fik med på vejen var, at en kommende ressourcestrategi skulle være helhedsorienteret for at kunne skabe grøn omstilling med nye innovative affaldsløsninger og private arbejdspladser på affaldsområdet.

I panelet sad repræsentanter fra erhvervslivet og centrale organisationer, som beskrev hvor vigtigt det er, at ressourceplanen skaber efterspørgsel efter affaldsressourcerne, så erhvervslivet kan skabe en forretning på området og dermed sikre vækst og arbejdspladser. 

Panelet anbefalede, at strategien skulle tage højde for og balancere de erhvervsperspektiver, der er i at forbrænde, udsortere, forebygge, genbruge og genanvende. Der er ikke tale om et ”enten-eller”, men et ”både og” og dermed en strategi for hvornår man gør hvad.

Ifølge panelet skulle aktører i værdikæden inddrages i udarbejdelsen af strategien. Den skulle baseres på affaldshierarkiet og rumme en kortlægning af barriererne for bedre udnyttelse af affaldsressourcerne og en kortlægning af mulighederne for at skabe nye incitamenter.

Uden erhvervsliv 
Men hvordan gik det så med ressourcestrategien?

Planen endte desværre med for lidt inddragelse af erhvervslivet. I stedet er planen blevet en klassisk opbakning til en kommunal løsning af opgaverne uden bindende mål for de enkelte kommuner og uden en helhedsorienteret og samfundsøkonomisk tilgang, der fremmer grøn omstilling. 

Samtidig risikerer vi, at planen bliver samfundsøkonomisk for dyr, fordi den ikke fokuserer tilstrækkeligt på, at erhvervslivet skal kunne lave forretning ud af affaldet og de incitamenter, der skal drive den grønne omstilling.

Det kan godt være, vi vil få sorteret mere affald, men planen må betragtes som en almindelig udbygning af kommunernes serviceområde, som blot fører til flere affaldsspande hos borgerne. Det skaber ikke tilstrækkelig grøn omstilling. Vi risikerer, at Aarhus-historien fra 2001 gentager sig. Dengang blev borgerne pålagt at skulle sortere 17.000 ton madrester. Borgernes evne og vilje svigtede, og sorteringsanlægget fungerede ikke tilstrækkeligt.

Miljøministeren bør i højere grad følge panelets gode råd. Vi håber, at planen kun er at betragte som et oplæg, og at vi repræsentanter fra erhvervslivet får mulighed for at præge den over efteråret, så vi kan ende op med den optimale plan, der sigter hen mod reel genanvendelse af ressourcerne og grøn omstilling.


Forrige artikel Affaldschef: Flere delmål og klarere definitioner Affaldschef: Flere delmål og klarere definitioner Næste artikel Der er regnet på ressourcestrategien