Ressourceindustrien: Et skridt i den rigtige retning, men der er langt til målet

DEBAT: Klarere mål og harmonisering af indsatsen i kommunerne er nødvendige for, at regeringens ressourcestrategi, "Danmark uden affald", skal virke, lyder det fra DI's brancheorganisation for affald og ressourcer (ARI).

Af Peter Basland
Formand, Affalds- og Ressourceindustrien

I Affalds- og Ressourceindustrien (ARI) finder vi det meget positivt, at der i regeringens nye ressourcestrategi, "Danmark uden affald", rettes fokus mod at sikre ressourcerne i affaldet, som et led i Danmarks grønne omstilling. Vi ser derfor også frem til at bidrage til, at miljøministerens ressourcestrategi realiseres til gavn for fremtidige generationer.

Vi havde imidlertid forventet, at udspillet ville være langt mere konkret. Der er brug for, at vi hurtigt og effektivt får fjernet nogle af de barrierer, der i dag hindrer en bedre udnyttelse af de værdier og ressourcer, der er i affaldet, inden dette brændes eller deponeres.

Mangler klare mål
Strategien synes ikke at operere med egentlige mål. I stedet angives der "forventede effekter". Meget få af de skitserede initiativer er konkrete tiltag og løsninger, der er mere tale om værktøjer og processer såsom dialog, partnerskaber, strategiske samarbejder, analyser, undersøgelser, kortlægninger, vejledninger og lignende. Det er lidt skuffende, når man tænker på, hvor længe strategien har været undervejs.

Med ressourcestrategien har vi fået en miljøpolitisk tilkendegivelse - nu ved vi, hvor vi skal hen, men er ikke blevet meget klogere på, hvordan vi skal komme dertil. Der er dog også mere konkrete elementer i ressourcestrategien, herunder hvilke affaldsfraktioner der fremover vil være fokus på. Prioriteringen af det organiske affald, de tørre fraktioner fra husholdninger og serviceerhverv, elektronikaffald og bygge- og anlægsaffald forekommer fornuftig.

Nu er det store spørgsmål så, om ressourcestrategien kan stå alene - vil den med de nuværende virkemidler på affaldsområdet og gældende miljølovgivning kunne bringe Danmark frem til målsætningerne? Og hvordan ser det ud, hvis forsyningssikkerhedsafgiftsloven implementeres i sin nuværende form?

Selv uden de for miljøet og ressourceudnyttelsen vidtrækkende negative ændringer i den nuværende incitamentsstruktur, som forsyningssikkerhedsafgiftsloven måtte medføre, mener ARI, at svaret er nej.

Spørgsmålet er så, om de forventede effekter af ressourcestrategien overhovedet er opnåelige? Og her er svaret et klart ja, det er vi i ARI sikre på - under forudsætningen af rigtige og rettidige tiltag!

Kommunernes dobbeltrolle
ARI finder det i denne forbindelse afgørende, at den kommunale anvisningsret på alt genanvendeligt og forbrændingsegnet erhvervsaffald fjernes, og at der gøres op med kommunernes dobbeltrolle som både tilsynsmyndighed og driftsherre med økonomiske interesser i forbrændingssektoren.

Det er derfor også med spænding, at vi i ARI afventer regeringens varslede lovforslag om organisering af forbrændingssektoren. Det er en forudsætning for ressourcestrategiens succes, at den fremtidige organisering af affaldssektoren understøtter genanvendelse fremfor forbrænding.

Mere og bedre genanvendelse af affaldsressourcerne, samt flere grønne arbejdspladser i Danmark, kræver, at vi får ressourcerne ud af affaldet, inden dette forbrændes eller deponeres - hvilket igen kræver, at der investeres i teknologiudvikling og ny behandlingskapacitet.

Søges: Helhedsorienteret strategi
Vi savner derfor en klar stillingtagen til den økonomiske incitamentsstruktur, der skal sikre, at der er plads til at arbejde med ressourcerne i affaldet, inden dette forbrændes eller deponeres. Ligeledes savner vi initiativer, der sikrer, at større affaldsmængder, og ressourcerne herfra, kan oparbejdes på centrale anlæg og afsættes i fri og lige konkurrence i Danmark såvel som i EU. Vi savner i denne forbindelse også, at der udvikles et helt anderledes og langt mere effektivt miljøtilsyn. Dette skal være med til at sikre, at ressourcestrategien kommer til at favne hele affaldsmængden, i hele Danmark, uden differentieringer fra kommune til kommune.

Affalds- og Ressourceindustrien står klar med nye løsninger og investeringer, der kan skabe grønne jobs, så snart rammevilkårene bliver justeret til en mere markedsbaseret regulering.

Affalds- og Ressourceindustrien (ARI) er en del af DI og stiftet af RGS 90 A/S, Stena Recycling A/S og Marius Pedersen A/S, som er blandt de største virksomheder på affaldsområdet i Danmark. 

Forrige artikel Klimaplanen skal tonse igennem Klimaplanen skal tonse igennem Næste artikel Dansk Affaldsforening: Vi må ikke sortere borgerne fra Dansk Affaldsforening: Vi må ikke sortere borgerne fra