Radikale: Vi skal tage en grøn kamp mod inflationen og den kolde vinter

Man kan i disse tider med en energikrise på sit højeste fristes til at proklamere om et energisind. Vi skal indstille os på nye tider, vi skal spare, hvor vi kan, og vi skal ikke have Putin, som vores primære energikilde, skriver Rasmus Helveg Petersen.

De galoperende gas- og elregninger underminerer husholdningernes økonomi. Vladimir Putin bruger vores afhængighed af russisk gas som et krigsvåben. Samtidig gør vinterens kulde gør kun presset større på danskerne. Situationen er uholdbar.

Vi har netop indgået en politisk aftale om vinterhjælp til danskerne, men vi skal fortsætte med en grøn kamp mod den hastig voksende inflation og Putins krigsførelse.

Den nye politiske aftale sikrer mange danskere på kort sigt, og aftalen har grønne tiltag i sig. Vi har fået fyldt puljerne for fjernvarme op, så der for resten af 2022 er tilført 150 millioner kroner, og for 2023 er der tilført 100 millioner kroner.

Det er et middel, som har vist sig meget effektivt mod afhængigheden af russisk gas, og vi bliver nødt til at accelerere denne udskiftning fra gas til fjernvarme yderligere. På kort sigt vil det sikre, at vi kan fortsætte udrulningen af fjernevarmenetværket. Det er en nødvendighed, hvis vi vil ud af vores afhængighedsforhold til Putin og hans gas.

Vi har endvidere sikret muligheden for nemmere at installere varmepumper i de områder, hvor fjernvarmen endnu ikke når ud. Dermed reduceres forbruget af gas. En varmepumpe kan give en besparelse for den enkelte husstand på omkring 5.000 kroner om året, hvilket samlet giver en reduktion på syv procent af det samlede danske gasforbrug til opvarmning.

Det vil være en effektiv metode på den korte bane til gradvist at udfase olie, gas og træpiller i Danmark.

Vi skal udvise energisind
Aftalen indeholder derfor grønne sejre, men aftalen kan ikke stå alene. Vi bliver nødt til at fortsætte vores grønne indsats og indstille os på en grøn fremtid. For vi skal ud af vores afhængighed af den russiske gas, og derfor må aftalen må suppleres af en kriseplan for energibesparelser i kommuner, regioner, stat og private virksomheder.

Vi har et kollektivt ansvar for at reducere vores unødige energiforbrug. Allerede nu er det tydeligt, at de små og mellemstore virksomheder kæmper for at holde hovedet oven vande, men de er kreative i forhold til at bespare mest muligt på deres energiforbrug.

Da coronakrisen buldrede afsted i Danmark, så var vores slagord, om man vil, at vi alle skulle udvise samfundssind. Man kan i disse tider med en energikrise på sit højeste fristes til at proklamere om et energisind. Vi skal indstille os på nye tider, vi skal spare, hvor vi kan, og vi skal ikke have Putin, som vores primære energikilde.

Har vi derfor et energisyn, hvor vi anerkender tidernes udfordringer og tør tage kampen mod inflationen, de stigende energipriser og Putins krigsførelse, så vil vores fremtid være mindre omkostningstung og mere grøn. Vi skal derfor tage en grøn kamp mod inflationen og den kolde vinter.

En grøn fremtid
Men vi er ikke færdige. Aftalen er en start, og vi er nødt til at løfte ambitionsniveauet yderligere for den grønne omstilling, og selv under krisetider er det muligt. Vi i Radikale Venstre vil derfor fortsætte det grønne arbejde for at give bedre betingelser for især solceller i kommunerne, så vi hurtigt får mere grøn strøm til fjernvarme og varmepumper.

Det vil øge udbuddet af grøn strøm og imødegå den stigende efterspørgsel. Derudover vil vi fortsætte arbejdet for vedtage regler, der gør det lettere for eksempelvis gartnerier at få hjælp til at skifte gassen ud med fjernvarme. At få en grøn varmekilde er givetvis en forudsætning for at kunne drive gartneri i Danmark i fremtiden.

{{toplink}}

De grønne energikilder er fremtiden. Fremtiden er grøn, og vi skal ud af vores afhængighed af russisk gas. Men overgangen og vinteren kan blive hård for danskerne og de danske virksomheder, hvis vi ikke sikrer en retfærdig og effektiv omstilling.

For at komme igennem energikrisen skal vi ikke lave lappeløsninger. Vi skal have øje for det lange seje træk, og derfor har vi ambition om at få 50.000 husstande over på fjernvarme inden vinteren 2023/2024. Tør vi tænke nyt og slås for klimaet, så er Danmarks fremtid grøn.

Forrige artikel Nationalpark-formand advarer: Testcenter for vindmøller truer verdensarven Nationalpark-formand advarer: Testcenter for vindmøller truer verdensarven Næste artikel Venstre til Dragsted: Nej, Pelle, vi tager den grønne omstilling dybt alvorligt Venstre til Dragsted: Nej, Pelle, vi tager den grønne omstilling dybt alvorligt