Prototyper og borgerinddragelse accelererer energirenoveringen

DEBAT: Albertslund Kommune afslutter renoveringsprojektet Plan C, som gennem de sidste tre år blandt andet påvist værdien i at arbejde med prototyper og borgerinddragelse. Det skriver borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S).

Af Steen Christiansen
Borgmester i Albertslund Kommune og næstformand i Gate 21

Albertslund Kommune afslutter i disse måneder sammen med 37 partnere og Gate 21 det offentlige private innovationsprojekt Plan C. Projektet, som er støttet af den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Vækstforum Hovedstaden, har haft til formål at fremme energirenovering af kommunale og almene bygninger. En af de helt store erfaringer, projektets partnere har gjort, er, at det betaler sig at lave prototyper af en løsning, før man implementerer den i stor skala.

Plan C har arbejdet med at udvikle i alt 17 "produkter", som alle på hver sin måde bidrager til energieffektiviseringer i bygninger og til at udvikle nye og mere innovative samarbejdsformer mellem byggeriets aktører. Partnerkredsen har omfattet såvel øvrige kommuner som rådgivningsselskaber, entreprenører, almene boligselskaber og universiteter. Projektet, som har været forankret i partnerorganisationen Gate 21, er nu i sin afslutningsfase, og vi kan gøre resultaterne op.

Prototyper kan minimere fejl
Det er alment kendt, at der i byggeprojekter er en spildprocent på 25%, som blandt andet skyldes fejl- og omprojekteringer. Det er en merudgift, som påhviler bygningsejeren. Hvis vi kan reducere denne spildprocent, gør vi alt andet lige energirenoveringerne billigere og derfor nemmere for kommunerne og boligselskaberne at komme i gang med. En af metoderne til at reducere fejlene er at arbejde med prototyper. Det har Plan C gjort med en række forsøgsprojekter, som har udviklet og testet nye løsninger til energirenovering. Forsøgsprojekterne har blandt andet haft fokus på ventilation, belysning og klimaskærm.

Formålet med at lave en prototype er, at man får en konkret løsning at forholde sig til. Det giver bygherre og entreprenør mulighed for at evaluere, dokumentere og forbedre løsningen, før den skaleres op. På den måde skaber man en mere brugervenlig løsning, potentielt flere energibesparelser, og man reducerer de fordyrende fejl.

Plan C har blandt andet gennemført et forsøgsprojekt med ventilation på Vallensbæk Skole, som har givet hele partnerkredsen værdifuld viden om energioptimeringspotentialet ved lavtryksventilation kombineret med diffuse loftsplader. Forsøget demonstrerede et besparelsespotentiale på el til ventilationen på 90% og en besparelse på opvarmning af ventilationsluften på 50%. Samtidig blev elevernes koncentrationsevne forbedret, og de lavede 10% færre fejl i tests.

I bestræbelserne på at skabe effektive løsninger til energirenovering af den eksisterende bygningsmasse har Plan C også samlet et udviklingsteam bestående af bygherre, entreprenør, rådgivere og producenter i et forsøgsprojekt i den almene bebyggelse Hyldespjældet i Albertslund.

Forsøgsprojektet har haft som mål at designe et slankt og robust facadeelement, som dels reducerer tykkelsen af ydermuren og dels fremtidssikrer klimaskærmen i forhold til fremtidens energikrav.

Løsningen blev et nyt præfabrikeret facadeelement bygget op af to lag højstyrkebeton og et lag vacuumisolering. Facadeelementet, som er udviklet af Barsmark og Hi-Con i fællesskab, har en tykkelse på kun 10 cm, men giver en isoleringsevne svarende til en mur på 30 cm med 25 cm rockwool.

Borgerne skal med
Kommunerne og de øvrige offentlige bygningsejere har efter min mening en opgave i at skabe gode betingelser for denne prototype-tilgang til renoveringsprojekter, som giver mere energirigtige, mere brugervenlige og på sigt ofte billigere løsninger.

Kendetegnende for Plan C's forsøgsprojekter er, at de alle har inddraget brugerne. Det er også tilfældet med projektets forsøg med LED-belysning til ældre. Albertslund Kommune har opført en prototype på en ældrebolig og installeret dagslys- og brugsstyret LED-belysning. Her har Plan C gennemført fokusgruppeundersøgelser med 51 ældre og 26 plejemedarbejdere.

Deres vurdering af de forskellige lysscenarier, som den dynamiske LED-belysning muliggør, vil ligge til grund for den videre udvikling af et belysningskoncept til ældreboliger. Igen et eksempel på, hvordan løsninger kvalificeres gennem forsøgsprojekter og brugerinddragelse.

Som forsøgsprojektet med ældrebelysning demonstrerer, er der et stort potentiale i at inddrage borgerne i udviklingen af morgendagens energirenoveringsløsninger. Brugerne kender deres egne behov og kan vurdere, hvordan en given løsning tilfredsstiller disse behov. Men derudover opstår der også nye og anderledes løsninger i dialogen med borgerne.

Den energirigtige omstilling af kommunale og almene bygninger er en kæmpemæssig opgave, som vi bedst håndterer ved en bred inddragelse. Boligselskaberne, kommunerne og andre offentlige aktører kan opnå langt bedre løsninger ved at stille bygningerne til rådighed for udviklingsprojekter, der inddrager den nyeste viden fra forskningen, de nyeste løsninger fra virksomhederne og brugernes vurderinger af, hvad der virker bedst for dem.

Plan C-projektet er klar til at sende sine resultater og løsninger ud i verden, hvor de vil skabe store energibesparelser i kommunale og almene bygninger. Men derudover sender vi også en opfordring videre. Den lyder: fremtidens energirenoveringsløsninger skal udvikles i strategiske samarbejder mellem det offentlige, erhvervslivet, forskningen. Men vi skal for alt i verden også huske at have borgerne med.

Forrige artikel Private renoveringer for 94 millioner i Sønderborg Næste artikel Finanslov: Gratis job her og nu i fjernvarmen