Private renoveringer for 94 millioner i Sønderborg

DEBAT: En afstikker af Sønderborg Kommunes ProjektZero, ZERObolig, har indtil videre foranstaltet private energirenoveringer for 94 millioner kroner. Projektleder Louise Johnsen beskriver indsatsen.

Af Louise Johnsen
Projektleder, ProjectZero

ProjectZero er visionen om at gøre hele Sønderborg-området CO2-neutralt i 2029. Initiativer blandt områdets virksomheder, institutioner, uddannelsessteder og borgere skal føre området frem på vejen mod nullet.

ZERObolig er bare et af de programmer og er iværksat for at fremme energirenovering i den private boligmasse.

Projektet handler om at skabe nye og stærke traditioner for energirenovering i Sønderborg-områdets 18.600 privatejede boliger. Programmets indsatsområder har skabt stor effekt på energirenovering og jobskabelse:

  • Inspiration og tryghed om de rigtige løsninger til boligejerne
  • Faglig og personlig opkvalificering af områdets mange håndværkere i 150 håndværksvirksomheder
  • Rådgivningsmæssig opbakning fra områdets arkitekter/ingeniører og ejendomsmæglere, samt områdets pengeinstitutter

ZERObolig har tilbudt gratis energivejledning til de private boligejere i Sønderborg-området igennem to år, både ved personligt besøg i boligen og ved telefonisk vejledning. Knap 1.100 boligejere har indtil nu taget imod tilbuddet om den uvildige vejledning. Og alle har, efter vejledningen, modtaget en rapport over rentable energirenoveringstiltag.

Næsten 100 millioner kroner investeret
Projektet har løbende monitoreret effektskabelsen, og en solid database er opbygget med erfaringsdata om, hvilke energirenoverings-tiltag boligejerne vægter højest, og hvor meget der er investeret i energirenovering pr. bolig.

Indtil nu har 65 procent af de 1.100 vejledte boligejere igangsat energirenoveringer for sammenlagt 94 mio. kr. Det er især nye vinduer og isolering, der ligger højest på listen over de renoveringstiltag, boligejerne har kastet sig ud i. 

Gennemsnitligt har boligejerne i Sønderborg-området investeret 155.000 kr. i energirenoveringerne, og disse bidrager til områdets vækst og grønne jobskabelse i en trængt byggebranche.

ZERObolig monitorerer energibesparelser og CO2-reduktioner tæt. Den samlede effektskabelse omfatter årlige CO2-reduktioner på 1.800 ton og 5.600 MWh sparet energi på opvarming og el.



Inspirationskatalog til energirenovering
Energirenovering handler ikke kun om byggeteknik og isoleringstykkelser. Opgaven er at få boligejerne til at drømme om en bedre bolig i et bedre energimærke. Det har ZERObolig sammen med seks lokale arkitekter rådet bod på med et unikt inspirationskatalog, hvor det er boligejernes behov og arkitekternes løsninger, der er i fokus.

Tæt samarbejde med pengeinstitutter

Alle områdets pengeinstitutter bakker op om ZERObolig med lån til energirenovering. Flere af pengeinstitutterne har tænkt ZERObolig ind i deres forretningskoncepter og rådgivning. Kundechef i Sydbanks filial i Sønderborg Kim Pedersen er slet ikke i tvivl om, at der kan ligge rigtig store økonomiske besparelser hos kunden ved at tænke sit energiforbrug igennem.

"El, vand og varme er et stort samtaleemne, når vi sammen med kunderne kigger på budgetplanlægning – hvilket ofte er der, hvor kunderne har brug for hjælp. Ved at sørge for, at rådgiverne har baggrundsviden om energirigtige løsninger og derved kan spørge ind til de rigtige ting i og omkring boligen, sikrer vi, at kunderne får de bedste løsninger, og ikke mindst at de får en bolig, som er tidssvarende og dermed bedre prisfastsat. Det er en win-win situation for både kunder og bank," siger kundechef Kim Juul Pedersen.

ZERObolig-projektet er udviklet med tilskud fra Fornyelsesfonden, Vækstforum Region Syddanmark, SE og EUC Syd. 
ZERObolig fortsætter efter projektets formelle afslutning i ProjectZero-regi med endnu flere tiltag og veje til energirenovering hos områdets boligejere. 


Forrige artikel Testamentet efter Better Place Testamentet efter Better Place Næste artikel Prototyper og borgerinddragelse accelererer energirenoveringen Prototyper og borgerinddragelse accelererer energirenoveringen