Morten Løkkegaard: Danmark skal belønnes mere for at sikre grøn energi til Europa

Når EU fordeler penge til støtte af den grønne omstilling, gives de udelukkende til de medlemslande, som klarer sig dårligst. Fordelingen skal i større grad tilfalde lande, der tager ansvar og udbygger grøn energi, skriver Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget.

Det skal kunne betale sig at gå forrest i den grønne omstilling – også for et land som Danmark.

Når EU i dag udbetaler støtte til medlemslandes grønne omstilling, er der fokus på at støtte de sorteste og mindst ambitiøse lande for at få dem med på vognen. Det er er fornuftigt, for vi skal have alle med.

Men for de grønne frontløbere, såsom Danmark, betyder det også, at der mangler et endnu klarere incitament til at fremme klima- og miljøtiltag til gavn for resten af EU. Og det er en fejl.

Gulerod til de gode

EU bør belønne de lande, som tager teten og går forrest. Vi må og skal forstå, at vi ikke får en grøn omstilling uden at have befolkningens opbakning – derfor skal der også være en gulerod, når lokalbefolkningerne i nogle medlemslande gør en ekstra indsats.

Helt konkret foreslår vi i Venstre, at der øremærkes en betydelig del af EU’s fond til at stimulere den grønne omstilling, Just Transition Fund, til de medlemslande, der leverer særligt store bidrag, når det kommer til udrulning af grøn energi.

I dag er Just Transition Fund udelukkende dedikeret til EU-landene, som klarer sig dårligst i klimakampen. Det er nobelt og solidarisk at sikre, at vi får alle med i den grønne omstilling.

{{toplink}}

Men slagsiden er, at de mest ambitiøse lande ikke belønnes for deres indsats. Derfor skal vi booste incitamentet til at sætte den grønne omstilling op i højere gear. Særligt når det gælder om at udbygge vindmøller på land og vand, solceller og Power-to-X-anlæg, der er afgørende for at fremme en bæredygtig energiproduktion.

Kommunerne som inspiration

En incitamentsmodel på EU-niveau kunne med fordel følge logikken fra Danmark, hvor kommuner, der opsætter VE-anlæg, får en økonomisk gulerod til brug i lokalsamfundet. EU skal på samme vis økonomisk understøtte de medlemslande, som er nettobidragsydere, når det kommer til at sikre grøn energi i det europæiske elnet.

Kun gennem en hurtig og effektiv grøn omstilling kan vi få elektrificeret bilparken, sikret strømmen til varmepumperne og elektrificere vores industri. Alt sammen noget, som reducerer EU’s klimaaftryk og ikke mindst skal gøre os uafhængige af gas og olie fra fjendtlige stater og utilregnelige diktatorer som Putin.

Den grønne omstilling kommer ikke ad sig selv. Vi vil fortsætte det ambitiøse arbejde for at nå vores fælles klimamål. EU skal både hjælpe dem, der halter efter, og vi skal belønne dem, der går forrest. Det vil Venstre kæmpe for i Europa-Parlamentet.

{{toplink}}

Forrige artikel Aktører til Alexander Holm: Det er forkert, når du skriver, at træbiomasse ikke tæller med i CO2-regnskabet Aktører til Alexander Holm: Det er forkert, når du skriver, at træbiomasse ikke tæller med i CO2-regnskabet Næste artikel Danva: Staten skal oprette en myndighed for forvaltning af vandressourcer og klimatilpasning Danva: Staten skal oprette en myndighed for forvaltning af vandressourcer og klimatilpasning