Kornbek: Tyrafeltet er ikke længere nødvendigt

DEBAT: Man bør fra statslig side ikke opmuntre til nye investeringer i Tyrafeltet. Det skriver Bodil Kornbek fra miljøorganisationen VedvarendeEnergi, der frygter, at en ny produktionsplatform vil binde Danmark til fossil gas mange år frem.

Af Bodil Kornbek
Formand for miljøorganisationen VedvarendeEnergi

4. april 2016 annoncerede Dansk Undergrunds Consortium (DUC), at den eksisterende produktionsplatform på Tyrafeltet i Nordsøen ikke kan holdes i drift efter 1. oktober 2018.

Tyrafeltet, der står for over halvdelen af Danmarks naturgasleverancer, gik i produktion i 1984 og har siden bidraget med store leverancer af både naturgas, olie og penge til statskassen. Nu skal politikerne tage stilling til feltets fremtid inden årets udgang.

Politikerne kan vælge at give skattelettelser til DUC, så den potentielle økonomiske gevinst for DUC bliver større, hvis konsortiet sætter ind med flere boringer efter olie og gas. Eller de kan vælge at fastholde aftalerne og lade selskaberne vælge, om de alligevel vil investere på nuværende betingelser, eller lade en del af olien og gassen ligge.

Hvad vil konsekvenserne være?
Et spørgsmål er forsyningssikkerheden. I 2018 vil mange decentrale kraftvarmeværker gå væk fra naturgas til fx varmepumper. Venstres politik for grøn vækst indebærer også en massiv satsning på biogas til at erstatte naturgas.

Endelig er det muligt at få gas fra Tyskland fra en ny pipeline bygget i forventning om mindre gas fra Nordsøen. Det er svært at se, at Tyrafeltet er nødvendigt for dansk forsyningssikkerhed.

Hvad så med statens indtægter og salg til eksport? Og hvad med arbejdspladser?

Hvis staten ændrer rammevilkårene for DUC, så de betaler mindre skat og beholder flere penge selv, så får staten jo ikke mange indtægter.

Investeringen vil låse Danmark 
Et andet spørgsmål er: Hvor skal eksporten gå hen, når alle jordens lande har tilsluttet sig en Paris-aftale, der vil betyde udfasning af fossile brændsler? Det er ikke klart. Og arbejdspladserne i forbindelse med produktionsplatforme ligger jo på skibsværfter – i Asien.

Hvis politikerne beslutter at ændre rammevilkårene, så der bliver investeret milliarder i Tyrafeltet, så er det det økonomer kalde en ”sunk cost”, der aldrig kan komme tilbage.

Produktionen vil så fortsætte så længe driften dækkes, også selvom investeringen aldrig tjener sig hjem, heller ikke de 20 procent, som staten investerer via Nordsøfonden. Det kan låse Danmark fast til fossil gas i mange år fremover.

Lad Tyra lukke
Formanden for den globale organisation for ansvarlige investeringsselskaber, Principals of Responsible Investments (PRI), har i en nylig rapport for et dansk pensionsselskab konkluderet, at det er fossiludvindingsprojekter, som skaber klimarisikoen. Projekter som ny-investeringen i Tyra. 

Af klimahensyn bør politikerne derfor ikke forbedre rammevilkårene for investeringer i Tyra. Når feltet lukker, skal Danmark gå efter alternativer, f.eks. varmepumper og fjernvarme til at erstatte gasvarme.

Det er i tråd med regeringens politik om, at Danmark stadig skal være et energiteknologisk pionerland. Og det giver arbejdspladser – i Danmark.

Fasthold de nuværende skatter
Det mest ulykkelige vil være, hvis en regering i misforstået erhvervsvenlighed giver skattelettelser, og selskaberne så sammen med statens Nordsøfond investerer i ny udvinding, og lave olie-og gaspriser herefter gør investeringen tabsgivende.

Så er der både udledt ekstra CO2 fra det ekstra fossile brændsel, og staten har tabt penge.

Ved at holde fast på de nuværende skatter på Nordsøen er det op til virksomhederne at tage risikoen.

Hvis de stopper udvindingen, er det godt for klimaet. Hvis de investerer, er det godt for statskassen. Ikke perfekt, men dog i ingen af tilfældene det værst tænkelige.

Forrige artikel S: Klimaministeren snakker sort S: Klimaministeren snakker sort Næste artikel Dansk Fjernvarme: Hvem skal betale byggeriets energibesparelser? Dansk Fjernvarme: Hvem skal betale byggeriets energibesparelser?