Mona Juul: Venstre er langt om længe kommet til fornuft – nu må regeringen fjerne prisloftet

Grøn energi skal være kernen i vores energisystem. Ved at fjerne prisloftet på overskudsvarme, tager vi et vigtigt skridt mod dette mål. Ud med prisloftet og ind med den sunde fornuft, skriver Mona Juul.

Det er skræmmende lidt af den overskudsvarme, som bliver tilovers på datacentre og fabrikker i Danmark, som bruges til at varme danske hjem op som fjernvarme.

En ny regel spænder nemlig ben for, at erhvervslivet øger sit bidrag. Til trods for at vi var med til at indføre reglen, foreslår vi, at den afskaffes igen hurtigst muligt.

Da regeringen med Konservative i 2018 indførte et prisloft, var det for at beskytte forbrugerne mod højere fjernvarmepriser - og mod mulig svindel.

Prisloftet er trådt i kraft 1. januar 2024, men nu er situationen vendt på hovedet, og et prisloft giver i dag ingen mening længere.

Et prisloft kan endda risikere at gøre det dyrere at være forbruger og bremse den grønne omstilling. Det er ligesom det sidste nogen ønsker.

En uholdbar situation

Det er flere eksempler på konkrete partnerskaber mellem virksomheder med overskud af varme og varmeværker, som ønsker at modtage, som går i stå, fordi økonomien ikke hænger sammen.

Men det er ikke for meget at forlange, at den investering skal kunne betale sig. Overordnet set skal det være attraktivt for virksomheder at bidrage med den overskudsvarme, som for dem er et ubrugt biprodukt.

I Grenaa vil varmeværket for eksempel gerne udnytte overskudsvarmen fra naboen, som er De Danske Gærfabrikker.

Prisloftet sætter en stopper for et samarbejde, som kan gøre varmeregningen lavere for dem, som får fjernvarme fra Grenaa Varmeværk. Det dur jo ikke.

Situationen er derfor i dag, at et prisloft begrænser erhvervslivets mulighed for at udnytte de initiativer, som kan gøre det væsentlig billigere for forbrugerne at modtage fjernvarme.

{{toplink}}

Den sunde fornuft

Danmark skal kæmpe for sin position som en pioner inden for vedvarende energi, og vi må være parate til at genoverveje og tilpasse vores tilgang til nye muligheder.

Fjernelsen af prisloftet på overskudsvarme er netop en sådan tilpasning, der kan sikre, at vi udnytter hvert eneste gram energi effektivt.

Og kigger vi lidt ud i fremtiden, er der endnu mere at hente. Hvis vi ser på de kommende Power-to-X-projekter, vil overskudsvarmen fra de anlæg alene kunne opvarme 400.000 husstande.

Og hvis vi tæller overskudsvarmen fra geotermi med, vil hele det danske fjernvarmebehov være dækket, når vi når til 2045.

Grøn energi skal være kernen i vores energisystem. Ved at fjerne prisloftet på overskudsvarme, tager vi et vigtigt skridt mod dette mål. Det er tid til at handle for Danmarks fremtid – for et grønnere, renere og mere sikker land.

Ud med prisloftet og ind med den sunde fornuft. Jeg kan læse mig til, at Venstre langt om længe er kommet til samme mening. Og eftersom regeringen jo kun kan have én mening, ser vi frem til at prisloftet afskaffes igen – og hellere i dag end i morgen.

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Erhverv og Synergi: Overskudsvarme er en lavthængende frugt for den grønne omstilling – vi plukker den bare ikke Dansk Erhverv og Synergi: Overskudsvarme er en lavthængende frugt for den grønne omstilling – vi plukker den bare ikke Næste artikel Dansk Fjernvarme: Hvis Danmark fortsat skal være en global inspirationskilde, må prisloftet skrottes Dansk Fjernvarme: Hvis Danmark fortsat skal være en global inspirationskilde, må prisloftet skrottes