Intelligent klimatilpasning er på tværs

DEBAT: Niras' erfaringer viser, at arbejde på tværs af traditionelle skel ikke kun giver bedre, men også billigere, smukkere og mere intelligente løsninger. Sådan skriver chefkonsulent i Niras, Jens Christian Riise, i sit debatindlæg.

Af Jens Christian Riise
Chefkonsulent, klimatilpasning & miljø, Niras A/S

De mest intelligente løsninger på klimaudfordringerne kommer ved at tænke og arbejde på tværs af kommuneskel og traditionelle faggrænser med inddragelse af interessenter, økonomi, lovgivning og teknik og miljø

Lokal forankring og ejerskab er nødvendig
Som udgangspunkt skal arbejdet med klimatilpasning forankres i kommunens byråd, forvaltning, forsyningsselskabet og hos borgerne. NIRAS har i flere kommuner og på tværs af kommuner, f.eks. ved Usserød å, arbejdet med skabe en fælles forståelse for udfordringerne, de mulige løsninger, lovmæssige og økonomiske rammer. De er vigtigt at anerkende de forskellige aktørers syn på løsningerne, ikke mindst forsyningens rolle i at håndtere vandets kredsløb og muliggøre en takstfinansiering af specifikke klimatilpasningstiltag. NIRAS har i samarbejde med Birgit Paludan gennem "Klimakøreplaner" identificeret nye klimarelaterede servicemål og miljømål, efterfølgende godkendt af Forsyningssekretariatet.

Det er vigtigt, at der skabes lokalt ejerskab og en tværkommunal organisation, der understøtter samarbejde og løsninger på tværs, samt en politisk forankring hos borgmester og byråd, når der skal tages hurtige beslutninger.

Synergi og besparelser
Klimatilpasning skal tage udgangspunkt i hele vandkredsløbet. Derved håndteres vandet så tæt på kilden som muligt. I Slangerup blev det vedtaget at genoprette en naturlig strækning af Græse å og samtidig udnytte naturlige lavninger i grønne områder tæt ved byen som bassiner for skybrudsregn. Samlet pris for mere natur, rekreative arealer og klimatilpasning var 10 procent af anlægsprisen for det planlagte underjordiske forsinkelsesbassin. Intelligent klimatilpasning er ofte de mest rentable løsninger for samfundet såvel som borgerne. 

Borgerinddragelse
NIRAS samarbejder bl.a. med Haveselskabet, Allerød og Middelfart kommuner og forsyninger om intelligent udnyttelse af regnvand i folks haver. Og borgerne skal inddrages aktivt, for regnvandshåndtering er et fælles ansvar, og det er intelligent at forsinke og genanvende vand lokalt. Men ikke alt vand kan håndteres i haverne, da lokal nedsivning kan være besværliggjort af jordbundsforhold og grundvandsforhold, så regnvandshåndtering bør altid tage udgangspunkt i hele vandkredsløbet, herunder muligheder for afledning til grønne arealer, veje og parker. NIRAS arbejder bl.a. for Hillerød kommune med en samlet spildevandsplan med regnvandshåndtering, der tager udgangspunkt i de integrerede løsninger. 

Ny lovgivning og finansiering
Den nye og reviderede miljø- og vandlovgivning, der forventes vedtaget i 2012, understøtter den vej, som NIRAS' kunder og partnere har valgt de seneste år. En revideret vandforsyningslov med klare miljø- og servicemål vil gøre det nemmere for kommuner og forsyninger at takstfinansiere klimatilpasningstiltag, og flere grønne områder kan skabe mere natur og bedre vandløb. Den nye planlov vil gøre det muligt at lave klimatilpassede lokalplaner, hvor der sættes klare rammer og krav for håndtering af regnvand.

De kommunale vandplaner vil betyde genopretning af søer, åer og vådområder og dermed mulige naturlige bassiner til håndtering af skybrudsregn. Sidst men ikke mindst vil de reviderede retningslinjer for regnvandsbidrag skabe incitamenter til lokal håndtering og genanvendelse.

Vi er på rette spor - men vi skal hele tiden huske at udfordre os selv og hinanden på de bedste løsninger. Kun derved kan vi gøre klimatilpasning billigere, smukkere og mere intelligent.

Forrige artikel Afskaf opdeling i by- og landzone Næste artikel Politiske skvadderhoveder