Hvor er ambitionerne for bygningerne i den offentlige sektor?

DEBAT: Staten skal vise kommuner og regioner vejen for, hvordan den offentlige bygningsmasse kan energioptimeres, skriver chefkonsulent i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Af Camilla Damsø Pedersen
Chefkonsulent i Dansk Byggeri

Den offentlige sektor er ejer af en lang række forskellige bygninger fra plejehjem til folkeskoler til ministerielle bygninger på Slotsholmen og mange andre. Det giver den offentlige sektor en helt unik mulighed for at gå foran og realisere mange af de potentialer, der er for energirenoveringer af bygningsmassen.  

Politisk er der sat en række ambitiøse mål for udfasningen af fossile brændsler i 2050, og det er bredt anerkendt, at målet nås mest omkostningseffektivitet, hvis der også kommer fokus på de mange muligheder for effektivisering af energiforbruget. Med en bygningsmasse, der står for cirka 40 procent af energiforbruget, kommer vi ikke uden om også at se på bygningerne. 

Dansk Byggeri mener, at den offentlige sektor har en helt særlig forpligtelse til at vise vejen for, hvordan bygningsmassen i langt højere grad kan energioptimeres. Desværre er der flere kommuner og regioner, der ikke har en strategi for reduktion af energiforbruget i deres bygninger, og flere har ikke kortlagt bygningernes stand og energiforbrug.

Målet kræver samarbejde
Et første skridt for en mere ambitiøs strategi for energirenovering af de offentlige bygninger vil være, at der bliver stillet krav om, at energiforbruget i de offentlige bygninger skal kortlægges og synliggøres. Registreringen af energiforbruget skal kobles med en screening af, hvilke bygninger der alligevel snart står over for at skulle renoveres. Med denne information vil det være muligt at opstille mål for energirenoveringstakten og lægge en mere konkret strategi for at tage hul på potentialerne for energibesparelser.

Der burde også være gode muligheder for et større samarbejde mellem de forskellige offentlige institutioner. En mulighed er benchmarking af ensartede bygninger, og sørge for, at de gode energirenoveringseksempler i højere grad bliver overført til de forskellige dele af den offentlige ejendomsporteføljen.

Danmark var et af de medlemslande, der i EU var modstander af, at der blev fastsat retslige krav til energirenovering af bygninger i kommunerne og regionerne. Dansk Byggeri håber, at regeringen vil være mere ambitiøs og sætte krav om energirenovering til kommuner og regioner i de kommende forhandlinger mellem KL og Danske Regioner om rammerne for energispareindsatsen.

Dertil bør staten selvsagt også hanke op. Med et mål om 14 procent energibesparelser i 2020 i forhold til 2006 og en status, der viser, at statens energiforbrug blot er 1,8 procent lavere i 2013 i forhold til 2006, så er der behov for en langt mere fokuseret målbar indsats i forhold til statens bygninger.

Forrige artikel Rent drikkevand kan forenes med landbrug Rent drikkevand kan forenes med landbrug Næste artikel Regeringen bør fjerne barriererne for fjernkøling Regeringen bør fjerne barriererne for fjernkøling