Screening mindsker risici ved geotermi

DEBAT: En landsdækkende screening af geotermiboringer er en nødvendig forudsætning for at undgå risikable boringer, skriver formand for Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab, Uffe Bro.

Uffe Bro
Formand for Dansk Fjernvarme samt Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab

De danske fjernvarmeværker står over for store ændringer og investeringer i de kommende år som følge af, at Folketinget og S-R-SF-regeringen har indgået et energiforlig, der blandt andet fastsætter, at energiområdet i 2035 skal være fossilfrit.

Det betyder udfasning af kul og naturgas i energiproduktionen. Spørgsmålet er herefter, hvad der så skal sættes i stedet.

Geotermi kan være fremtiden
Tre brændsler falder i øjnene: overskuds-el fra vindmøllestrøm, biogas og geotermi. Jeg vil her koncentrere mig om sidstnævnte samt komme med en afsluttende bemærkning om yderligere udvinding af fossile brændsler.

Geotermien er en af de mest spændende vedvarende energikilder, der i disse år gør sit indtog i fjernvarmeforsyningen. Varmen fra 1-3 kilometers dybde har mange åbenlyse fordele: den er klimavenlig, den oser eller støjer ikke, den fylder ikke - og frem for alt kan vi udnytte den, når behovet er der, uafhængigt af vind og vejr, hvilket er vigtigt for forsyningssikkerheden.

I Danmark findes der mange steder geotermiske reservoirer i undergrunden med temperaturer mellem 40 og 80 °C. Dette passer godt til udnyttelse i de mange fjernvarmesystemer, som vi over årene har etableret.

Der findes i dag ikke nogen gennemarbejdede analyser af det teknisk og økonomisk realiserbare potentiale for geotermisk energi i Danmark, men eksperter på området har tidligere vurderet, at op imod 25 procent af det nuværende fjernvarmebehov vil kunne dækkes.

Behov for landsdækkende screening
Indtil videre har de lovende perspektiver og den store interesse fra fjernvarmeværkerne dog ikke udmøntet sig i en stor udbredelse af geotermiske anlæg i Danmark. Faktisk har vi kun to anlæg i drift - i Thisted og på Amager - mens et tredje anlæg sættes i drift i Sønderborg inden årets udgang. Den primære årsag til den manglende udbygning er kombinationen af geologisk usikkerhed og store investeringer. Derfor er der behov for at få styrket den geologiske viden, men også for at få analyseret mulighederne for at indpasse geotermien i fjernvarmeforsyningen.

En del af Energiforligets midler til fremme af vedvarende energi til fjernvarmeforsyning bør derfor anvendes til en sådan landsdækkende screening. En sådan er en nødvendig forudsætning for, at der ikke foretages alt for risikable boringer.

Screeningen vil kunne påpege og reducere, men ikke fjerne, efterforskningsrisikoen. På baggrund af resultaterne af den landsdækkende screening bør de ansvarlige partier bag Energiforliget derfor overveje, hvordan samfundet kan være med til at bære denne risiko, så den ikke kun skal bæres af fjernvarmeværkerne og dermed fjernvarmeforbrugerne. Geotermien passer nemlig rigtigt godt ind i den fremtidige fossilfrie energiforsyning i Danmark og kommer derfor hele samfundet til gavn.

Nødvendigt med statslig indgriben
Da vi taler om eftersøgningsskridt, der nemt kan løbe op i adskillige millioner kroner uden sikkerhed for tilstrækkelig med varmt vand, er det nødvendigt, at staten involverer sig, da sådanne store omkostninger ikke kan betales af fjernvarmeforbrugerne, hvis det viser sig, at der alligevel ikke er tilstrækkelig med varmt vand i undergrunden.

Når man ser på statens manglende engagement på geotermiområdet, springer det i øjnene, at staten bruger mange millioner kroner fra Nordsøfonden på efterforskning efter skiffergas, der jo er et fossilt brændsel. Hvor er den strategiske logik i at finde fossilt brændsel, når det inden for relativ kort tid ikke må bruges? Der ville måske være mere logisk at anvende midlerne til geotermi-efterforskning, da resultaterne heraf jo er direkte brugbare i et fossilfrit Danmark.

Forrige artikel Danmark som foregangsland for cykeltransport Danmark som foregangsland for cykeltransport Næste artikel Hvorfor skrotte energirenovering? Hvorfor skrotte energirenovering?