FBBB efterlyser politisk ledelse og vision

DEBAT: ”Nødvendighedens politik” burde være lig med en plan for besindig omgang med de ressourcer, vi endnu har forholdsvist let tilgængelige. Det kræver visionær politisk ledelse, skriver Søren Pedersen, passivhus.dk og bestyrelsesmedlem i FBBB.

Af Søren Pedersen
Rådgiver og bestyrelsesmedlem i Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger (FBBB)

George W. Bush var næppe så dum, som man gjorde ham til. Når lejligheden bød sig, fik han indsat nye højesteretsdommere, der var mindst lige så konservative som han selv. Man kan godt ærgre sig over, at den nuværende danske regering ikke udviser samme strategiske sans:

Med udnævnelsen af en økonom og tidligere formand for en økonomisk netværksgruppe for de største økonomiske interessenter til ”vismand” for klima er visionerne således endnu engang skudt til hjørnet.

De små skridt
Så hvad kan vi gøre i mellemtiden? Når man ikke har syvmilestøvlerne på, må man i stedet tage nogle mindre skridt. Der er behov for konstante justeringer for det heles ve og vel, eksempelvis:

Afgift på det dårligste valg
Den største udfordring er transporten. Nu lukker det eneste alternativ til fly: Nattoget. Angiveligt har man haft et underskud på 90 kr./billet. Det svarer ret nøje til den energiafgift, som en flypassager ikke betaler. Så nu lukker det miljøvenlige alternativ, fordi man har fritaget svineriet for afgifter. Det er nødvendigt med en proportional energiafgift på flytrafik inden for EU. Dernæst skal nattogsbetjeningen forbedres - blandt andet med en direkte linje til Bruxelles - så vores EU-parlamentarikere m. fl. kan praktisere både deres grønne intentioner og komme udhvilede frem.

Langsigtet energiplanlægning
På langt sigt skal energisystemet baseres på fluktuerende energikilder, og enhver lagerbar ressource, i første række biomasse, bliver særligt værdifuld. Alligevel tilskynder reglerne, at der opføres varmeværker baseret på simpel afbrænding af biomasse uden samtidig elproduktion, f.eks. lige nu i Næstved. Den nuværende regulering skal tilpasses, så den understøtter det bæredygtige energisystem, vi skal nå frem til, og så den forhindrer de løsninger, der ikke hører til i dette system.

Smart use
Forbruget skal være fleksibelt: Når produktionen af vedvarende energi er lav, skal prisen være høj, så man udsætter det forbrug, der kan udsættes.

Selve spotprisen følger omtrent produktionen af vedvarende energi, men langt den største del af forbrugerprisen er afgifter, og derfor er der for lidt incitament til fleksibelt forbrug. De relevante medarbejdere i Skatteministeriet har tidligere vurderet, at de ikke kan være "smarte" (afgifterne, forstås), men hvor der er politisk vilje, er der vej.

Super grid står i vejen for smart grid
Til gengæld bliver der løbende investeret i internationale kabelforbindelser, som skal udjævne fluktuationerne. Imidlertid blæser det også meget i Danmark, når det blæser meget i Holland, og dermed er det primært andre landes konventionelle produktion, ikke vedvarende energi, der kunne hjælpe os med udjævning. Og den udjævning er igen en forhindring for at forbruge "smart".

Forsyningssikkerhed
Ja, det hænger sammen. Mindre behov for energi og et forbrug, der tilpasser sig udbuddet, vil styrke energisikkerheden betydeligt. Derfor er det smart både at fjerne forhindringerne og at have en plan.

Forrige artikel Produktion af fødevarer skal nytænkes Produktion af fødevarer skal nytænkes Næste artikel Ny vejlov sikrer bedre fremkommelighed Ny vejlov sikrer bedre fremkommelighed