Producent af biomasse: Bæredygtigt træ til byggeri og biomasse er to sider af samme sag

Det ærgrer mig, at debatten om bæredygtig træbiomasse er pakket ind i myter og påstande, der ikke har hold i virkeligheden. Det er et overskudsprodukt fra den skovindustri, der leverer træ til savværkerne og ender som bæredygtigt materiale i eksempelvis i byggeriet, skriver Jens Price Wolf. 

Af Jens Price Wolf
Vicepræsident, Enviva Europe

Stigende fokus på grøn omstilling har blandt andet ført til øget opmærksomhed på træ som bæredygtig ressource. Eksempelvis appellerer Concito til at bruge bæredygtigt træ i fremtidens byggeri.

I Enviva, verdens største producent af bæredygtige træpiller, er vi enige i, at bæredygtigt træ har et enormt potentiale, og at træet skal udnyttes bedst muligt. Derfor er debatten en kærkommen lejlighed til at understrege, at bæredygtigt træ til byggeri og bæredygtig biomasse til energiformål går hånd i hånd i hver sin ende af samme værdikæde.

Vi kan nationalt såvel som globalt blive langt bedre til at udnytte træ som bæredygtig ressource. I byggeriet, hvor træ delvist kan erstatte stål og beton. I detailindustrien, hvor træ kan erstatte en lang række plastprodukter og reducere de enorme mængder af plastik, der ender i naturen og verdenshavene. Og til energiformål, hvor bæredygtig biomasse bidrager til at skubbe massive mængder kul ud af kraftvarmeværkerne. Alt sammen med en massiv klimagevinst.

Enviva støtter op om en fremtid, hvor vi i større omfang benytter bæredygtigt træ som erstatning for andre klima- og miljøskadelige ressourcer. Naturligvis uden det reducerer skovarealerne og skovenes kulstoflagre. Og naturligvis med respekt for biodiversiteten. Præcis som Concito understreger det, og som EU’s krav og de danske lovkrav til træbiomasse til energiformål stiller krav til.

Et nødvendigt og bæredygtigt erhverv
Men et øget forbrug af bæredygtigt træ kræver også, at vi én gang for alle anerkender skovproduktion som et nødvendigt og bæredygtigt erhverv. For det er nu engang sådan, at man ikke kan levere træ til det ønskede byggemateriale uden at dyrke og høste skov. Det afgørende er, at der sker på en bæredygtig måde.

Derfor ærgrer det mig også, at debatten om bæredygtig træbiomasse er pakket ind i myter og påstande, der ikke har hold i virkeligheden. Eksempelvis det falske skræmmebillede af hele skove, der ryddes for at lave træpiller. 

Faktum er, at bæredygtig træbiomasse er et overskudsprodukt fra den skovindustri, der leverer træ til savværkerne og ender som bæredygtigt materiale i eksempelvis i byggeriet.

Når skovene vedligeholdes, så fjernes mindre, syge og skæve stammer for at sikre en sund og velvoksende skov. Når de udvoksede træer høstes og efterfølgende saves op på savværkerne for at blive til tømmer til byggeri, møbler eller andet, så efterlader det overskudstræ. Grene, toppe, savsmuld og stammer, der eksempelvis på grund af sygdom ikke kan bruges til andet. Disse restprodukter bliver til bæredygtige træpiller. Det er netop det bæredygtige produkt, som Enviva henter fra skove i det Sydøstlige USA, hvor vores træpiller primært stammer fra.

Træpiller, der har bidraget til at skubbe enorme mængder kul ud af danske kraftvarmeværker. Den CO2, der stadig udledes ved afbrændingen, bliver der mere end kompenseret for gennem tilvækst i skoven. Når træer høstes regelmæssigt, sikrer det, at skovene optager mere CO2 i deres vækst.

Og det afspejler sig i de tørre tal. Det er nemlig veldokumenteret, at skovene i det Sydøstlige USA er i vækst, senest i Energistyrelsens Biomasseanalyse 2020. Tilsvarende er kulstoflagrene steget med mere end 100 procent siden 1953. 

Bæredygtighedskrav er vejen frem
Concitos forslag om krav til bæredygtigt træ lyder også som noget, vi allerede kender. For modsat træ til byggeriet, så er der fastsat meget strenge krav til bæredygtig træbiomasse.

Det gælder EU’s direktiv til vedvarende energi og de danske lovkrav til bæredygtig biomasse, som stiller højere krav end EU-kravene, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i efteråret 2020.

De stiller blandt andet krav til, at skovene skal være i vækst, at kulstoflagre som minimum skal bevares eller øges over tid, at der tages hensyn til biodiversitet, og at der ikke må høstes fra beskyttede naturområder. Det lever Envivas bæredygtige biomasse fuldt ud op til.

Med de bæredygtighedskrav kan vi trygt bruge bæredygtig biomasse i Danmark. Jeg argumenterer ikke for, at vi i Danmark skal bruge mere biomasse til energiformål, hvis der er billigere, klimavenlige alternativer til at producere varme.

Udvikling af andre bæredygtige teknologier vil gradvist mindske Danmarks brug af biomasse. Men biomasse er stadig en vigtig del af det danske energimix, der bidrager til Danmarks høje forsyningssikkerhed, stabile varmepriser og mulighed for at opnå den danske 70-procentsmålsætning.

Der ligger absolut en stor klimagevinst i at øge brugen af bæredygtigt træ som erstatning for mere klimabelastende ressourcer på tværs af brancher. Og det vil også i fremtiden efterlade overskudsprodukter, som blandt andet kan bruges til bæredygtig bioenergi som erstatning for gas og kul.

Forrige artikel Energibranchen er bekymret: EU-Kommissionens krav vil i værste fald umuliggøre Power-to-X-projekter Energibranchen er bekymret: EU-Kommissionens krav vil i værste fald umuliggøre Power-to-X-projekter Næste artikel Alliance for bæredygtig infrastruktur: CO2-krav til anlæg af infrastruktur ligger lige til højrebenet Alliance for bæredygtig infrastruktur: CO2-krav til anlæg af infrastruktur ligger lige til højrebenet