DI Vand: Nutidens trusler viser, at politikerne bør fokusere på vandområdet

Ekstreme hændelser med for meget, for lidt eller for forurenet vand ses oftere og oftere og har omfangsrige konsekvenser. Derfor bør den danske vandsektor få større politisk opmærksomhed, skriver Mads Helleberg Dorff.

Vand er en eksistentiel nødvendighed for alle levende væsner på vores planet. Alligevel har vi i Danmark og andre dele af den vestlige verden tendens til at tage vand for givet.

Det er en selvfølge for os, at der kommer rent vand ud af hanen, når vi åbner den, at trække ud i toilettet, eller gå ind under bruseren.

Denne tillid til en sikker og konstant vandforsyning er dybt forankret i vores bevidsthed. Det skyldes blandt andet, at vi i årtier har været dygtige til at forvalte vores vandressourcer effektivt.

Derfor er dansk vandhåndtering blandt de mest ressourceeffektive i verden.

De statslige anbefalinger om at rationere vand i hjemmet kom derfor som en overraskelse for mange. Det kan synes næsten surrealistisk at fylde dunke med vand og opbevare dem i kælderen, når vi er vant til, at vandet altid strømmer frit fra vores haner.

Anbefalingerne synes dog nødvendige. I de seneste år har vi set en stigende trussel mod vores fælles vandforsyning.

Allerede sket angreb

Truslerne er mangesidede: De kan være overlagte og med onde hensigter, som når fjendtlige stater forsøger at destabilisere vores samfund, eller kriminelle grupperinger ser økonomiske gevinster i at angribe vores vandforsyning.

Truslerne kan også komme fra naturens side, i form af længere perioder med tørke, massive oversvømmelser eller omfattende forurening. Vi har allerede set eksempler på cyberangreb på danske vandforsyninger.

Selvom disse hændelser endnu ikke har påvirket borgernes adgang til rent drikkevand og håndtering af spildevand, har det tydeligt vist, at vores kritiske infrastruktur ikke er immun over for moderne trusler, og bliver et SRO-system (Styrings-, regulerings- og overvågningssystem) sat ud af spillet, så har det stadig store konsekvenser for driften.

Det stigende antal cyberangreb på vandforsyninger i Europa indikerer, at problemerne ikke er forbigående, men snarere en vedvarende udfordring, som kræver konstant årvågenhed og beredskab.  

Derfor kræver det naturligvis en skærpelse af lovgivningen, som blandt andet loven om kritiske enheders modstandsdygtighed – den såkaldte CER-lovgivning – forhåbentlig vil adressere.

Men det kræver også, at den danske vandsektor får større politisk opmærksomhed herhjemme.

Vandområdet er ekstremt sårbart i forbindelse med kriser, og vi bør fokusere på at sikre en robust og pålidelig vandforsyning.

Vi bør hæve blikket

Dette er blevet et centralt emne i EU, hvorfor Ursula von der Leyen netop har indstillet den svenske Jessika Roswall som kommissær for blandt andet vandresiliens, og hun skal lede arbejdet med en Water Resilience Strategy, som er en stor prioritet i de kommende år for Kommissionen.

Dette sker i erkendelse af, at ekstreme hændelser med for meget, for lidt eller for forurenet vand ses oftere og oftere og har omfangsrige konsekvenser.  

Derfor bør debatten ikke kun handle om, hvorvidt Beredskabsstyrelsens anbefalinger om vandopbevaring er præcise med hensyn til antal liter per husstand: Vi må også hæve blikket og se på de større europæiske og ikke mindst globale udfordringer.

{{toplink}}

Ifølge Pacific Institute har vandkrisen allerede medført en betydelig stigning i antallet af konflikter på globalt plan, hvilket kan føre til øget migration og flygtningestrømme.

Disse konflikter er særligt relevante for Europa, da mange af verdens mest udfordrede områder ligger i nærheden af vores kontinent.

Det gælder i øvrigt også i Ukraine, hvor russerne er gået målrettet efter at ødelægge vand- og spildevandsforsyninger.

Derudover vurderer Verdensbanken, at der frem mod 2030 skal investeres omkring 45.000 milliarder kroner i vandrelateret infrastruktur, en sum der forventes at stige til astronomiske 150.000 milliarder kroner frem mod 2050.

Kræver forstærket indsats

Det overses ofte, at vandsektoren udgør en markant dansk styrkeposition, som bidrager til vækst og velfærd i Danmark. Danske virksomheder og forskningsinstitutioner har udviklet innovative og bæredygtige vandløsninger, som er blandt verdens førende.

Vores avancerede teknologi og forvaltningsløsninger gør det muligt for os at sikre en effektiv og miljøvenlig håndtering af vandressourcerne med fokus på grundvandshåndtering, lavt vandtab, en energipositiv vandforsyning og klimaresiliente blågrønne løsninger.

Derfor er det essentielt, at Danmark iværksætter en prioriteret, fokuseret og koordineret indsats på vandområdet.

Vi skal samle kræfterne og styrke reguleringen, forskningen, udviklingen og det internationale samarbejde. Kun derved kan vi bevare og videreudvikle vores position som global frontrunner inden for bæredygtige vandløsninger.

Ved konstant at opretholde en sikker og pålidelig adgang til vand i Danmark kan vi bedre håndtere nationale vandforsyningsudfordringer.

Det kræver også en forstærket indsats overfor digitale angreb såvel som fysiske trusler mod vores vandværker og spildevandsforsyninger, og det kræver, at Danmark fortsat kan levere løsninger, som reducerer antallet af vandrelaterede konflikter i verden.

Forrige artikel Energiselskab: Danskerne bakker op om atomkraft. Vil Dan Jørgensen følge trop i EU? Energiselskab: Danskerne bakker op om atomkraft. Vil Dan Jørgensen følge trop i EU?