Dansk Erhverv: Afskaf det kommunale affaldsmonopol

DEBAT: På affaldsområdet vil øget liberalisering og grøn omstilling naturligt gå hånd i hånd, mener Anders Rune Bjerrum fra Dansk Erhverv, der opfordrer den kommende regering til at gøre op med det kommunale affaldsmonopol.

Af Anders Rune Bjerrum
Chefkonsulent i Dansk Erhverv

På Altinget fremgik det 22. maj, at Vejle Kommunes plan om et affalds-sorteringsanlæg stadig er på standby.

Miljøstyrelsen vil ikke godkende projektet, fordi det bryder med reglerne for offentligt ejerskab. Det kommer ikke som en overraskelse – det fastslog Kammeradvokaten allerede sidste år i et notat.

Årsagen er, at kommuner ikke må eje eller drive selskaber, som også håndterer genanvendeligt erhvervsaffald. Den type affald udbydes på et frit marked og skal som udgangspunkt håndteres af de private affaldsaktører. Men nu har de kommunale affaldsselskabers brancheorganisation, Dansk Affaldsforening, krævet, at en ny regering skal ændre reglerne, så kommunerne kan eje anlæg, der behandler erhvervsaffald.

Det vil imidlertid betyde, at den allerede begyndte liberalisering af affaldsområdet sættes i stå og rulles tilbage.

Problemer fra fortiden
I Dansk Erhverv støtter vi en grøn omstilling, hvor relevant affald betragtes som en ressource og genanvendes frem for at blive brændt af, hvilket også er hovedfokus i regeringens ressourcestrategi ”Danmark uden affald”. Den nuværende affaldsregulering er i vores øjne et levn fra fortiden, hvor affald var et problem og ikke en ressource med en egentlig markedsværdi.

Vi mener derfor, at indsatsen skal etableres på et forretningsmæssigt grundlag, hvor det er de private aktører, der fører stafetten. Ganske enkelt fordi de bedst ved, hvordan man opbygger effektiv logistik og udvikler affaldsteknologi, som kan sortere og oparbejde affaldet til nye materialer i en kvalitet, der imødekommer industriens og samfundets behov. På den måde går økonomi og miljøhensyn hånd i hånd. Det er konkret grøn omstilling.

Liberaliser affaldssektoren
Vi vil derfor opfordre en kommende regering til at fremlægge politiske løsninger, der gør op med det kommunale affaldsmonopol og liberaliserer den danske affaldssektor yderligere. Det kan blandt andet ske ved at lempe kommunernes fødselsret til at håndtere virksomhedernes blandede affald og modtage de dele af husholdningsaffaldet, der har en forretningsmæssig værdi (metal, elektronik osv.) efter indsamlingen.

Eksempelvis kan en lille dagligvarebutik genanvende mere end 90 procent af sit organiske affald som biogas, hvis det bliver sendt til et privat anlæg. Men fordi det ikke kan lade sig gøre at kildesortere den lille smule pap, der kan være i det organiske affald, bliver det til ”blandet affald” (dagrenovation), og skal efter reglerne og kommunens affaldsplaner håndteres af kommunen og dermed med stor sandsynlighed sendes til forbrænding. Dette fremmer ikke just genanvendelsen og dermed den grønne omstilling.

Virksomhederne kan selv
Med en liberalisering kan virksomheder få lov til selv at håndtere det blandede affald ansporet af økonomiske incitamenter, som også kan være en drivkraft for teknologiudvikling til gavn for vækst og eksport.

En liberalisering kan også betyde, at den brede del af erhvervslivet ikke kommer til at bøde med større udgifter til at få behandlet sit affald på grund af manglende konkurrence på affaldsmarkedet.

Og det kan ikke mindst betyde, at man gør op med en organisering af affaldssektoren, hvor kommunen både er tilsynsmyndighed, regeludsteder og økonomisk aktør med klare interesser i forbrændingssektoren.

Støt den grønne omstilling
For at vende tilbage til eksemplet fra Vejle kan kommunen blot vælge at udbyde etableringen af et nyt affaldssorteringsanlæg til en privat udbyder, som Miljøstyrelsen også har foreslået. Sværere er det ikke og et fint skridt på vejen.

Kommunerne skal netop understøtte den grønne omstilling i stedet for at agere markedsaktør og konkurrere med private aktører på ulige konkurrencemæssige vilkår. Lad os i stedet få klare og effektive spilleregler og få sat gang i den grønne omstilling.

Opgøret med det kommunale affaldsmonopol har stået på standby længe nok.

Forrige artikel Rambøll: Behov for innovative vandløbsløsninger Rambøll: Behov for innovative vandløbsløsninger Næste artikel Dansk Fjernvarme: Den effektive kraftvarme er under afvikling Dansk Fjernvarme: Den effektive kraftvarme er under afvikling