Danmark har brug for en bæredygtighedskommission

DEBAT: EL vil i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger stille krav om, at der nedsættes en bæredygtighedskommission, skriver Per Clausen.

Af Per Clausen
Miljø- og energiordfører for Enhedslisten

Det bliver mere og mere tydeligt, at en tilbagevenden til den "gamle" ressourcekrævende vækst ikke er en mulighed.

Efter 100 år, hvor prisen på naturressourcer faldt og faldt, har vi de seneste 10 år set stigende priser, og i forhold til en lang række vigtige naturressourcer kan vi se frem til en egentlig mangelsituation i løbet af få år. Hertil kommer alvorlige forureningsproblemer, hvor CO2-udslippet og de heraf følgende klimaforandringer bare er de mest synlige.

Der er brug for en grøn omstilling af vores økonomi, som tager udgangspunkt i disse kendsgerninger. Derfor vil Enhedslisten i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger stille krav om, at der nedsættes en bæredygtighedskommission.

Formålet med kommissionen skal være at gøre den grønne omstilling konkret. At udstikke kursen for omstillingen til en grøn økonomi, der sikrer absolut afkobling mellem den økonomiske aktivitet og miljøpåvirkningerne. Konkret skal kommissionen belyse, hvordan det danske samfund kan reducere sit økologiske fodaftryk til en fjerdedel i år 2030 og en tiendedel i 2050 i forhold til referenceåret 2010.

Kommissionens hovedopgave skal være at udarbejde scenarier for, hvordan en omstilling til en cirkulær økonomi kan gennemføres inden for centrale forsynings- og forbrugsområder. Den grønne omstilling skal gennemsyre alle samfundets sfærer. Det handler om de produkter, vi forbruger, om vores fødevarer, om måden, vi transporterer os på, og om vores bygninger og boliger.

Kommissionen skal skabe en overordnet forståelsesramme for, hvad grøn omstilling faktisk er, og hvordan vi skal gribe opgaven an.

Danmark kan naturligvis ikke gå hele vejen alene, men det er visionen, at Danmark skal blive førende inden for den grønne omstilling. At Danmark skal blive det foregangsland, der udvikler de gode teknologier og kan fremvise de gode eksempler. Et foregangsland, der kan vise, hvad bæredygtig udvikling og grøn økonomi handler om ved at fastholde velfærden og fortsat udvikling inden for de grænser, der sættes af miljø og ressourcer.

Forrige artikel Affaldssektoren er et afgørende kort i fremtidens energi-kabale Affaldssektoren er et afgørende kort i fremtidens energi-kabale Næste artikel Klimatilpasning som ny vækstmotor Klimatilpasning som ny vækstmotor