Åbent brev fra 62 borgmestre: Regeringen skal fjerne usikkerheden om affaldsforbrændingen

Hvis kommunerne skal kunne sikre borgerne fjernvarme, må regeringen skabe sikkerhed om fremtiden for affaldsforbrænding. "Lad os i stedet koncentrere os om at levere effektiv fjernvarme og klimareduktioner, så vi ikke skal lukke anlæg, før tiden er til det," skriver 62 borgmestre.

Af 62 borgmestre
Se afsenderne i faktaboksen

Kære Nicolai Wammen (S), Dan Jørgensen (S), Lea Wermelin (S) og ordførere i aftalekredsen bag klimaplanen om en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi.

I forbindelse med de afsluttende politiske drøftelser om affaldsforbrændingen kommer vi med en opfordring. Vi står i usikre tider og skal nu hurtigt udfase russisk gas. Meget mere fjernvarme er vejen frem. Regeringen og KL er – som en del af økonomiaftalen for 2022 – enige om, at vi i kommunerne inden årets udgang skal kunne give vores borgere besked om, hvem der kan få fjernvarme.

Det vil vi gerne. Men det er ikke en let opgave, når der er mange usikkerheder i de rammer, vi har udsigt til. En af de største usikkerheder er fremtiden for affaldsforbrændingen, som leverer næsten 25 procent af fjernvarmen i Danmark. Dykker man ned lokalt, dækker affaldsvarme i nogle kommuner næsten 100 procent af fjernvarmen.

Lukning eller konkurs
Klimaplanen indebærer, at hvis en ny konkurrencemodel ikke i sig selv giver en reduktion på 30 procent af kapaciteten, så skal andre og endnu ukendte virkemidler senere sikre, at 30 procent lukker eller går konkurs.

Det gør det helt umuligt for os alle at vurdere risikoen ved de lånegarantier, som vi som kommunale ejere skal stille til anlæggene. Det gælder både for de nuværende lån, hvor konkurrencemodellen kræver, at vi stiller nye garantier, og for lån til nye investeringer i udvidelse af fjernvarmen samt ikke mindst til etablering af CO2-fangst.

Hvis vi skal give borgerne sikkerhed om fjernvarmen, har vi selv brug for sikkerhed om affaldsforbrændingen. Vi opfordrer jer derfor til at aftale et tillæg til klimaplanen om at droppe konkurrencemodellen.

Lad os i stedet koncentrere os om at levere effektiv fjernvarme og klimareduktioner, så vi ikke skal lukke anlæg, før tiden er til det.

Forrige artikel Energinet og Dansk Fjernvarme: Glem ikke kraftvarmeværkerne, hvis vi skal sikre høj elforsyningssikkerhed Energinet og Dansk Fjernvarme: Glem ikke kraftvarmeværkerne, hvis vi skal sikre høj elforsyningssikkerhed Næste artikel Energinet: Vi har brug for mere viden om, hvor fremtidens strøm skal sendes hen Energinet: Vi har brug for mere viden om, hvor fremtidens strøm skal sendes hen