DTU-direktør: Vi er både olienation og grønt foregangsland

DEBAT: Olien fra Nordsøen er en værdifuld men tidsbegrænset ressource, som vi skal få det bedste ud af. Det skriver Bo Cerup-Simonsen fra DTU’s Center for Olie og Gas, der understreger oliens status som nødvendig energikilde frem mod 2050.

Af Bo Cerup-Simonsen
Direktør for Center for Olie og Gas - DTU

Olieprisen er lige nu lav. Det betyder ikke, at vi skal stoppe med at forske i, hvordan vi sikrer dansk olie og gas i en årrække fremover.

De lave oliepriser betyder heller ikke, at vi skal stoppe den grønne omstilling af vores energi- og transportsektor, fordi olien er billig.

Vi skal arbejde videre med de ressourcer, vi har, på den mest fornuftige måde. Olien fra Nordsøen skal bidrage til vores økonomi og velfærd samtidig med, at vi fortsætter den grønne omstilling.

Vi skal øge potentialet i Nordsøen
Det danske samfund skal have gavn af olie- og gasressourcerne i Nordsøen. Det var målet for regeringen i 2014, da den besluttede at samarbejde med olie- og gasindustrien om en strategi for området.

I tiden op til den beslutning blev Center for Olie og Gas - DTU etableret af Dansk Undergrunds Consortium og DTU. Fra begyndelsen var centret tænkt som en hjørnesten i den fælles indsats mellem den danske regering og den danske olie- og gasindustri om på kommerciel basis at udvikle en langsigtet strategi for optimering af olie- og gasindvending fra den danske del af Nordsøen.

Sammen med forskere fra vores partnerinstitutioner Aalborg Universitet (AAU), Aarhus Universitet (AU), Københavns Universitet (KU), GEUS samt fra øvrige DTU-enheder er det vores opgave at bidrage til at øge potentialet i Nordsøen ved at identificere og modne nye teknologier og herunder stimulere forsknings-, uddannelses- og innovationsmiljøet i Danmark.

Vi skal øge indvindingsgraden, så der på trods af lave oliepriser skabes midler til f.eks. at dække udgifterne for den danske grønne omstilling.

Selv en mindre stigning vil betyde en stor merværdi for det danske samfund i form af energiforsyning, skatteindtægter og jobs i hele landet.

Olien finansierer den grønne omstilling
Olie fra Nordsøen er en værdifuld, men tidsbegrænset ressource, og muligheden for at realisere værdien varer ikke evigt. Den er samtidig en vigtig ressource for Danmark, idet den har været og er med til at betale for de samfundsgoder, vi alle nyder godt af. Det gælder f.eks. også den grønne omstilling af Danmark.

De nuværende oliepriser kunne få nogen til at mene, at vi bør stoppe med forskning og udvikling i øget olieindvinding. Eller mene, at vi kunne vente på bedre tider rent økonomisk, hvor der ville være flere penge i det.

For den danske olieproduktion i Nordsøen er det ikke muligt at lukke ned og åbne op, når det måtte være betimeligt.

Det er nu, at vi har boreplatforme og rørledninger på stedet. Materialet har været ekstremt kostbart at etablere, og det har ikke en ubegrænset levetid.

Vi har med andre ord en potentiel enorm samfundsmæssig værdi i Nordsøen, og vi har travlt med at finde løsningerne.

Forrige artikel EOF: Fossil og grøn energi er ikke hinandens modsætninger EOF: Fossil og grøn energi er ikke hinandens modsætninger Næste artikel Dansk Energi: Lave oliepriser øger behovet for politisk vilje Dansk Energi: Lave oliepriser øger behovet for politisk vilje