Vagtformand: Regler for arbejdsskader er forældede og favner ikke PTSD-ramte

DEBAT: Reglerne skal ændres, så PTSD-ramte veteraner og vagter lettere kan få anerkendt deres sygdom som arbejdsskade. Det er positivt, at beskæftigelsesministeren er gået ind i sagen, skriver formand for Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening.

Vi har nogle helt forkerte og forældede regler for arbejdsskadesager for PTSD.

Det er på høje tid at ændre reglerne og praksis, så alle lønmodtagere, som på deres arbejde bliver udsat for voldsomme oplevelser, der senere udløser PTSD, kan få anerkendt deres PTSD som en arbejdsskade.

Som reglerne er nu, kan PTSD ikke anerkendes, hvis symptomerne opstår senere end 6 måneder efter deres udsendelse. Desuden skal deres PTSD være udviklet helt i løbet af få år.

Det er helt hen i vejret, og det kan ikke være rigtigt, at de, der passer på os andre, ikke kan få erstatning, hvis de får PTSD på et senere tidspunkt. Vi har jo i mange år vidst, at PTSD ofte udvikler sig over tid.

Dom kan ændre praksis
I juni underkendte Vestre Landsret Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsens principper for, hvornår en krigsveteran kan få PTSD anerkendt som en arbejdsskade.

Dermed er der åbnet for, at blandt andre veteraner og vagter kan få anerkendt deres PTSD som en arbejdsskade.

Det glæder mig, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ifølge Altinget har bedt Erhvervssygdomsudvalget i AES afklare, om dommen giver anledning til at ændre praksis.

Peter Hummelgaard vil også lade dommen og dens konsekvenser indgå i de politiske drøftelser af den kommende veteranindsats, som han har til hensigt at indkalde til i løbet af efteråret.

Jeg ser meget frem til efterårets drøftelser.

Forrige artikel Nordic Dialogue: EU skal kunne forsvare sig selv, og Danmark skal være med Nordic Dialogue: EU skal kunne forsvare sig selv, og Danmark skal være med Næste artikel Debattør: Politikere har skabt syg kultur i Forsvaret Debattør: Politikere har skabt syg kultur i Forsvaret