Bramsen: Danmark gør Nato stærkere. Nato gør Danmark stærkere

DEBAT: Danmark er ikke alene om at få kritik af Nato for vores forsvarsplanlægning. Og vi fik ikke den hårdeste kritik, påpeger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Af Trine Bramsen (S)
Forsvarsminister

Nato er et stærkt og vigtigt fællesskab. Medlemslandene står sammen om ønsket om frihed, fred og demokrati. Vi står sammen om vores sikkerhed. 

Danmark bidrager i den grad også til Nato. Vi ligger i top, hvad angår indsættelser, når man ser på vores forsvars størrelse.

Danskerne bidrager med fjerdeflest kroner og øre per indbygger. Og vi løfter et stærkt ledelsesansvar rundt om i verden. Også i Arktis løfter vi et stort ansvar med stadig flere kapaciteter og investeringer. Et ansvar, som i den grad anerkendes af vores allierede – ikke mindst af USA.

Danmark får ikke hårdest kritik
Vi har næsten 2.800 medarbejdere indsat og på beredskab. 800 er udsendt til internationale operationer, heraf 500 i Nato-operationer og i den fremskudte tilstedeværelse i Estland. Hertil kommer styrker tilmeldt Nato's reaktionsstyrker. Og Danmark investerer i disse år massivt i nye kapaciteter, samtidig med at vi uddanner mere personel til at håndtere nyanskaffelserne. 

For nogle uger siden kom så Nato's vurdering af de nationale forsvarsplanlægninger. Som bare et af tre lande offentliggør Danmark Nato's vurdering. Det er klassificeret, hvilke lande der får kritik, og hvad den indeholder. Men jeg kan afsløre så meget, at Danmark ikke er ene om at få kritik for vores forsvarsplanlægning. Og vi er heller ikke blandt de lande, der får den hårdeste kritik.

Når det er sagt, er der for mig ingen tvivl om, at vi i fremtiden kommer til at styrke vores forsvar yderligere. Hvis trusselsbilledet udvikler sig, som det gør nu, stiller det store krav til vores sikkerhedspolitik. Men Danmark står ikke stille i dag. Vi er i fuld gang med at implementere et seksårigt forsvarsforlig – et forlig, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

NATO’s opgørelsesmetoder er bekymrende
I det nye år skal forligskredsen forhandle en ny stor aftale om styrkede kapaciteter i Arktis. En aftale til ikke mindre end 1,5 milliarder kroner. Ikke alle de kapaciteter, vi drøfter, tæller med i Nato’s opgørelser over forsvarsplanlægning. Dette selvom Nato har et stort fokus på netop Arktisområdet.

Derfor har jeg fra dansk side rejst bekymringen i Nato over den manglende anerkendelse af vores øgede indsats. Det vil i min optik ikke være klogt, hvis vi alene prioriterede vores indsats for at undgå kritik fra Nato. Vejen er derimod at være i dialog med Nato om opgørelsesmetoder.   

Det gælder også for så vidt angår rum- og cyberområdet. Begge områder er utvivlsomt vigtige for fremtidens sikkerhed. Men i lighed med de arktiske kapaciteter er disse prioriteringer endnu ikke fuldt ud afspejlet i Nato’s styrkemål. Det er i mine øjne ærgerligt, da det betyder, at lande som Danmark, der på disse områder er på forkant med udviklingen, kritiseres.

Nato er et fællesskab. Derfor skal vi løfte i flok. Derfor skal alle tage ansvar. Det gør Danmark. Og det skal vi fortsætte med at gøre. 

Forrige artikel Forsvarsanalytiker: Aktiv dansk indsats kan påvirke sikkerheden i Arktis Forsvarsanalytiker: Aktiv dansk indsats kan påvirke sikkerheden i Arktis Næste artikel Forsvarsanalytiker: Radar på Færøerne vil lukke et hul i Nato's overvågning Forsvarsanalytiker: Radar på Færøerne vil lukke et hul i Nato's overvågning