Regeringen beder om opbakning til optagelse af Finland og Sverige i Nato

Folketinget skal torsdag førstebehandle et beslutningsforslag om dansk accept af Sverige og Finlands ønsker om Nato-medlemskab.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fremsætter torsdag et beslutningsforslag i Folketinget, som skal gøre det muligt for regeringen hurtigt at give grønt lys til Finland og Sveriges optagelse i Nato når optagelsesforhandlingerne er afsluttet.

Det har udenrigsministeren drøftet med Folketingets partier på et møde i Udenrigspolitisk Nævn onsdag. {{toplink}}

”Jeg er glad for, at vi med dette skridt – som en af de første allierede – gør klar til at byde Sverige og Finland velkommen i Nato. Finsk og svensk medlemskab vil styrke sikkerheden i Norden og gøre Nato endnu stærkere. Og så vil det give nordisk samling i Nato. Derfor er det vigtigt, at vi nu gør vores hjemmearbejde, så optagelsen kan foregå så hurtigt som muligt,” siger Jeppe Kofod.

Straks efter, at beslutningsforslaget fremsættes torsdag, vil forslaget blive førstebehandlet i Folketinget. 2. behandlingen forventes at finde sted den 7. juni.

Tættere bånd i Norden 

Op til fremsættelsen af beslutningsforslaget har udenrigsminister Jeppe Kofod taget initiativ til flere møder med sine nordiske kolleger for at lægge sporerne for et endnu tættere nordisk samarbejde om sikkerhedspolitik. Senest i forbindelse med mødet i Østersørådet i Kristiansand den 25. maj.

”Finland og Sveriges ansøgninger er faldet sammen med, at danskerne skal stemme ja eller nej til, om Danmark kan deltage i EU’s samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det vil give os en unik mulighed for at skabe endnu tættere sikkerhedspolitiske bånd i Norden, hvis vi fremover kan samarbejde på tværs af Nato og EU i hele vores region. Også af den grund håber jeg, at danskerne stemmer ja i dag,” sagde Jeppe Kofod onsdag, da danskerne gik til stemmeurnerne og stemte om en afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

Fælles sikkerhedsforsikring 

Finland og Sverige søgte den 18. maj i år om Nato-medlemskab. Når Nato’s 30 medlemslande er blevet enige om at igangsætte optagelsesforhandlingerne med Finland og Sverige, forventes der et hurtigt forhandlingsforløb.

Når forhandlingerne er afsluttede, bliver tiltrædelsesprotokollerne om henholdsvis Finlands og Sverige optagelse i Nato underskrevet af de allierede. Finland og Sverige kan først formelt blive medlemmer, når samtlige allierede har ratificeret tiltrædelsesprotokollerne.

Danmark har sammen med Norge og Island givet fælles sikkerhedsforsikringer til Finland og Sverige under optagelsesforløbet for at bakke solidarisk op om landenes Nato-ansøgninger.

{{toplink}}

Forrige artikel Ingen vil have en EU-hær, siger Mette Frederiksen. Hvorfor taler de så hele tiden om den? Ingen vil have en EU-hær, siger Mette Frederiksen. Hvorfor taler de så hele tiden om den? Næste artikel Se resultatet: Sådan stemte vælgerne Se resultatet: Sådan stemte vælgerne