Kupmager trænet af Forsvaret i Danmark

En officer, der sidste år deltog i et militærkup mod Mali's demokratisk valgte præsident, havde mindre end tre år før været på seminar hos Forsvaret i Danmark. Snart skal danske soldater igen uddanne soldater fra Malis forsvar, der bliver beskyldt for overgreb på civile.

Da Mali's militær i august sidste år afsatte landets demokratisk valgte præsident ved et kup, var generalerne takket være hjælp fra Danmark klædt godt på til at kommunikere deres budskaber om nødvendigheden af kuppet ud til Mali's mere end 20 millioner indbyggere.

En officer, der deltog i kuppet, havde nemlig knap tre år før været på seminar i Danmark om strategisk kommunikation.

Det fremgår af et svar fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Folketingets forsvarsudvalg i forbindelse med behandlingen af et beslutningsforslag fra regeringen om i 2022 at udsende danske specialoperationsstyrker til Mali for at træne maliske soldater.

”Der er på nuværende tidspunkt identificeret én person, der har været del af kuppet i Mali sidste år, som har været omfattet af den danske træningsindsats,” skriver Trine Bramsen i sit svar med henvisning til, at Danmark de senere år flere gange har trænet maliske styrker både i deres hjemland og i Danmark.

Laver noget skidt
Blandt kursisterne og deltagerne på seminarierne har altså været mindst én person, der senere har deltaget i militærkuppet.

”Det drejer sig om en malisk officer, der i efteråret 2017 deltog i et fem-dages seminar om strategisk kommunikation i Danmark,” skriver Trine Bramsen.

For Enhedslisten er sagen et godt eksempel på det problematiske i at lade danske soldater træne soldater fra Mali's sikkerhedsstyrker.

”Det viser, at når du indgår i så kompliceret en politisk kontekst som det er tilfældet i Mali, så er det svært at undgå, at komme til at træne nogen, der laver noget skidt senere hen,” påpeger Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten.

Dræbte kvinder og børn
Som Altinget kunne fortælle i starten af maj, så vurderer Human Rights Watch, at maliske soldater de seneste syv måneder angiveligt har dræbt mindst 34 landsbyboere, bortført mindst 16 personer og mishandlet fanger alvorligt under mindst terrorbekæmpelsesoperationer i Malis centrale Mopti-region.

Den mest omfattende operation fandt ifølge menneskerettighedsorganisationen sted i den lille landsby Libé i det sydlige Mali den 22. oktober sidste år. Her dræbte de maliske sikkerhedsstyrker angiveligt 25 landsbyboere, brændte adskillige huse og kornkamre og plyndrede husdyr og værdigenstande. Blandt de 25 dræbte var tre kvinder og to børn.

En militæranalytiker, der har undersøgt Libé-hændelsen, fortæller til Human Right Watch, at adskillige sikkerhedskorps deltog i operationen, herunder hæren, den nationale garde og Mali's flyvevåben.

”De væbnede styrker begår lige så mange overgreb mod civile, som jihadisterne gør,” siger Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med særligt fokus på Sahel-regionen, som Mali er en del af.

Øge sikkerhed og tryghed
Den danske regering har også læst rapporterne fra blandt andre Human Rights Watch og FN om regeringsstyrkernes arbejdsmetoder. Men man sætter sin lid til, at de danske soldater kan lære de maliske soldater at opføre sig bedre, når danskerne bliver en del af Task Force Takuba, der er en del af den franske antiterroraktion Operation Barkhane.

”Det er regeringens vurdering, at de danske militære bidrag til Task Force Takuba kan bidrage til at øge de maliske sikkerhedsstyrkers overholdelse af blandt andet den humanitære folkeret, og derigennem forventeligt også vil bidrage til at øge sikkerheden og trygheden for den maliske civilbefolkning,” skriver forsvarsminister Trine Bramsen i et svar til et spørgsmål, som Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm har stillet i forbindelse med Folketingets behandling af beslutningsforslaget om at udsende de danske specialoperationsstyrker.

Endnu flere overgreb
Eva Flyvholm frygter, at de maliske styrker med den danske træning bliver endnu bedre til at begå overgreb mod civilbefolkningen.

”Når man har lokale sikkerhedsstyrker, som i adskillige tilfælde er kædet sammen med overgreb på civilbefolkningen, så bør konsekvensen være, at vi siger, at så skal vi ikke styrke dem militært. For ved at øge deres militære kapacitet, så er vi også med til at øge sandsynligheden for, at de kan begå endnu flere overgreb,” siger Eva Flyvholm.

Hun mener, regeringen har en naiv tro på hvad de danske styrker kan udrette.

”Det er simpelthen naivt at tro, at man kan komme ind i så komplekse magtstrukturer, som dem vi finder i Mali, og tro, at et kursus i god opførsel er nok for at undgå, at de begår overgreb og plyndringer. Det er jo ikke sådan virkeligheden fungerer,” påpeger Eva Flyvholm.

Tirsdag anden- og sidstebehandler Folketinget beslutningsforslag B 297 om udsendelse af specialoperationsstyrker til Sahel-regionen og Mali. Styrkerne forventes sendt afsted i starten af 2022. Foruden specialoperationsstyrker, så udsendes blandt andet også et kirurghold.

Følg B 297 Danske militære bidrag til Operation Barkhane i Sahelregionen
(Udenrigsministeriet)

25/5
2021
25/5
2021
25/5
2021
10/5
2021
11/5
2021
7/5
2021
6/5
2021
23/4
2021

Forrige artikel Ministerie får røffel af udvalg Ministerie får røffel af udvalg Næste artikel Altinget og Mandag Morgen lancerer samtalerække med topdiplomater fra hele verden Altinget og Mandag Morgen lancerer samtalerække med topdiplomater fra hele verden