V: Kommercialiser forskningen

DEBAT: De videregående uddannelser skal orienteres imod arbejdsmarkedets behov, så de bliver mere samfundsrelevante og skaber værdi og innovation ude i virksomhederne, mener Anni Matthiesen (V), uddannelses- og forskningsordfører.

Af Anni Matthiesen (V)
Uddannelses- og Forskningsordfører

For mig er der ikke nogen tvivl om, at en af de væsentligste prioriteter på forskningsområdet er at skabe en bedre sammenhæng mellem forskere og erhvervslivet. Når vi anvender så mange penge på forskning og uddannelse, er det meget vigtigt, at de penge er med til at skabe arbejdspladser og vækst og innovation i virksomhederne.

Universiteterne har her to hovedroller. Den ene er at uddanne dygtige kandidater til virksomhederne, så de kan vækste. Og den anden er at satse på forskning, som kan anvendes af virksomhederne.

For så vidt angår kandidaterne, skal vi undgå, at der er et mismatch mellem de kandidater, som universiteterne uddanner, og de, der efterspørges i erhvervslivet. Generelt set bliver der uddannet for få fra de tekniske uddannelser - især ingeniører. Mens der på andre områder uddannes så mange, at det er svært for kandidaterne at komme til at bruge deres uddannelse. Det gælder for eksempel humanistiske kandidater.

Tættere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv
Det er også årsagen til, at der står i regeringsgrundlaget, at de videregående uddannelser skal orienteres mod arbejdsmarkedets behov, og at vi vil indføre mere praksisnær undervisning på de videregående uddannelser.

For så vidt angår forskningen, er kvaliteten af forskningen på de danske universiteter på internationalt topniveau, men vi er stadig for dårlige til at anvende forskningen i virksomhederne og omsætte den til nye produkter. Forskningen skal kommercialiseres, så der skabes vækst og arbejdspladser.

Der skal være et tættere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv. Universiteterne skal tilrettelægge deres forskningsaktiviteter, så egenfinansieringen øges. Det kan f.eks. ske ved øget kommercialisering eller tiltrækning af midler fra virksomheder eller fonde.

Desuden skal forskningsmidlerne prioriteres, så de understøtter danske styrkepositioner og erhvervslivets behov. Det kunne for eksempel være områder såsom naturvidenskab, teknologi, sundhed og fødevarer.

Forskningen skal altså gøres mere samfundsrelevant og skabe værdi og innovation ude i virksomhederne.

Forrige artikel S: Hvor er regeringens ambitioner? S: Hvor er regeringens ambitioner? Næste artikel Hvad vil de nye forskningsordførere? Hvad vil de nye forskningsordførere?