S: Hvor er regeringens ambitioner?

DEBAT: Innovation er en helt central del af løsningen på fremtidens udfordringer. Så det er meget ærgerligt, at regeringen mangler ambitioner på området, mener Mette Reissmann (S), uddannelses- og forskningsordfører.

Af Mette Reissmann (S)
Uddannelses- og forskningsordfører

Øget konkurrence, økonomisk tilbagegang, ressourceknaphed og klimaforandringer er alt sammen eksempler på forandringer i det globale samfund, der påvirker Danmark. Det stiller os over for nye udfordringer, der kræver, at vi tager nye midler i brug.

Situationen er velkendt, og en afgørende del af løsningen er lige for: Vi er nødt til at udvikle nye idéer, der matcher de udfordringer, vi står over for. Det gør vi ved at satse på innovation.

Gevinsten ved innovation er todelt. Vi handler på forandringerne, og samtidig skaber vi grundlag for det, vi skal leve af i fremtiden. For innovation er også helt central, når der skal skabes vækst og arbejdspladser i morgendagens samfund.

Tomme ord
Af samme grund kan det undre én gevaldigt, hvor regeringens innovationspolitiske ambitioner er blevet af?

Venstreregeringen har overtaget en solid innovationspolitisk platform fra den tidligere regering. Med både innovationsstrategien ”Danmark – løsningernes land” og etableringen af Danmarks Innovationsfond er regeringens udgangspunkt for at forsætte offensiven i dén grad tilstede.

Men satsningen på innovation kræver fortsat politisk prioritering, hvis vi for alvor skal høste frugterne af arbejdet. Derfor er det også trist, at regeringen ikke har som klar målsætning at satse på innovation. I stedet har de foreløbige udmeldinger peget i den stik modsatte retning.

For det første nævnes innovation ikke med ét eneste ord i regeringsgrundlaget. Det er bemærkelsesværdigt for et parti, der bryster sig af at have en ambitiøs forskningspolitik. Men det er tilsyneladende tomme ord, for regeringen har indtil videre ikke gjort noget som helst for at signalere, at det her er et område, der vil blive prioriteret.

Vend udfordring til fordel
Tværtimod har uddannelses- og forskningsministeren, Esben Lunde Larsen, nu meldt ud, at han ikke vil bakke op om et af de centrale innovationstiltag, der blev sat i gang under den tidligere SR-regering.

Det drejer som om INNO+, der er et inspirations- og prioriteringsgrundlag for strategiske investeringer i innovation. Det er afgørende at holde fast i, eftersom Danmark har et særligt potentiale for at skabe nye løsninger til nutidens globale udfordringer.

For at det ikke skal være løgn, har ministeren også varslet besparelser på op imod 8,7 milliarder kroner i uddannelsessektoren. Noget der har fået rektorer og erhvervslivet til at råbe vagt i gevær. For man kan ikke bilde nogen ind, at man fremmer innovationen i Danmark ved at skære på uddannelsesinstitutionernes budgetter.

Det efterlader alt sammen et stort, fedt spørgsmålstegn ved regeringens ambitioner på det her område. Konsekvensen er, at Danmark risikerer at forspilde sin unikke mulighed for at være i førersædet, når det kommer til innovation. Det er rent ud sagt meget ærgerligt.

Socialdemokraternes holdning er klar. Innovation er en helt central del af løsningen på de udfordringer, vi står over for i fremtiden. Det er måden at vende udfordringerne til en fordel for Danmark. Men afgørende er det, at vi er offensive og prioriterer innovationen med både visioner og handling.

Regering formår desværre ingen af delene. I stedet er den i gang med at hælde innovationen ud med badevandet, og det er en skidt udvikling for fremtidig vækst og arbejdspladser i Danmark.

Forrige artikel K: Fremdriftsreformen må ikke være en hæmsko K: Fremdriftsreformen må ikke være en hæmsko Næste artikel V: Kommercialiser forskningen V: Kommercialiser forskningen