Universiteter til politikerne: Vis, I ka’ li’ os – mere end kun med ord

DEBAT: Det er ikke nok, at politikerne besynger uddannelses vigtighed. De skal skride til handling og stoppe besparelserne nu, skriver Jesper Langergaard fra Danske Universiteter.

Af Jesper Langergaard
Direktør, Danske Universiteter

Prøv at sig, du ka' li' mig. Og mer' end kun med ord.

Sådan lyder omkvædet til Tøsedrengenes gamle landeplage.

Jeg er sikker på, at flere af dagens folketingspolitikere dansede rundt til nummeret tilbage i 80’erne og stadig kan nynne med på melodien.

Det sker i hvert fald ofte, at vi hører den samme sang, når det kommer til uddannelse. Fra højre til venstre i folketingssalen er der ikke den politiker, som ikke betoner, at uddannelse er fremtiden, og viden vores levevej.

Det er gode ord. Problemet er, at de står tilbage som en fin melodi – uden handling bag.

Politikerne kan godt lide os, men kun med ord. Og lur mig om, om der ikke er flere, der vil gentage uddannelsernes betydning for vækst og udvikling i Danmark, når åbningsdebatten kører løs i dag i Folketinget.

Politiske tøsedrenge
I uddannelsessektoren er vi naturligvis glade for de fine ord og høje forventninger. Men vi er mindre glade for de lave budgetter og manglende mod til at stoppe besparelserne, som uddannelserne har været udsat for de seneste mange år. Man fristes næsten til at sige, at politikerne er nogle tøsedrenge.

Fakta er - trods skåltaler om uddannelsernes fortræffeligheder, at det såkaldte omprioriteringsbidrag siden 2016 har høstet to procent om året på uddannelsesområdet.

Det lyder som småpenge. Men to procent om året i syv år løber op.

Regeringens besparelser vil i 2022 have fjernet over en milliard kroner fra de danske universitetsuddannelser siden 2016, og bevillingen per studerende vil være faldet med næsten 20 procent på ti år.

Besparelserne rammer hårdt. Hvert universitet forsøger at finde sin egen vej, men alle steder kan det mærkes. Studerende modtager undervisning i større hold og får mindre vejledning. Universiteterne afskediger nøglemedarbejdere og lukker fag og uddannelser.

Det er uklogt at spare på uddannelse. Det er gang på gang dokumenteret, at der er gode penge at tjene både for samfundet og den enkelte ved at investere i uddannelse.

Gode uddannelser er grundpillen i vores velfærdssamfund og virksomheders konkurrenceevne. Universiteterne uddanner fremtidens arbejdskraft, så det her handler om os alle sammen.

I Danmark forventer vi kvalitet, når vores syge skal behandles, når broer skal bygges, og når ret skal være ret, og kriminelle skal dømmes.

Hele grundlaget for den kvalitet lider et knæk, hvis man bliver ved med at spare på uddannelserne af fremtidens kandidater.

Vi er blevet skuffede et par gange
Derfor må og skal vi af med omprioriteringsbidraget, så uddannelsesinstitutionerne får luft til at gøre det, de er sat i verden for: At udbyde uddannelser af høj kvalitet til gavn for den enkelte og hele samfundet.

Tøsedrengenes omkvæd; Sig du ka li mig og mer' end kun med ord bliver efterfulgt af linjen; jeg er blevet skuffet et par gange.

Men jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt at synge med på det sidste. Skuf os nu ikke igen. Det er både ærgerligt og kortsigtet, at uddannelse og forskning nok tales op politisk, men samtidig beskæres nedefra.

Danske Universiteter opfordrer alle Folketingets partier til at se uddannelse som en langsigtet investering og ikke som udgifter, der kan spares væk.

Vis, I ka’ li os. Stop besparelserne nu.

Forrige artikel ATV: Politikere skal presse virksomheder mod bæredygtighed ATV: Politikere skal presse virksomheder mod bæredygtighed Næste artikel EVA: God undervisning fortjener højere status på universiteterne EVA: God undervisning fortjener højere status på universiteterne