SU-reform kan sikre fremtidens velfærd

DEBAT: Med udsigt til flere ældre og et fald i antallet af erhvervsaktive er der et stort behov for reformer. Dansk Erhverv foreslår en reform af SU'en, der sigter mod at sænke kandidatalderen, så studerende kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

Af Emilie Wedell-Wedellsborg
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv

Siden årsskiftet er der ikke gået en dag, uden at debatten om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden, har bølget frem og tilbage.

Efterlønnen har stået solidt plantet i rampelyset, men oven på Vækstforums møde på Marienborg for nylig er der med rette også kommet fokus på SU og uddannelse.

Vækstforum foreslår, at SU-stipendierne på overbygningsuddannelserne omlægges til lån. Det er langt mere ambitiøst, end hvad regeringen selv har foreslået i deres SU-udspil, og det ligger godt i tråd med Dansk Erhvervs SU-forslag.

Vi får ikke nok for pengene
Dansk Erhverv har længe efterlyst en smartere måde at fordele SU-milliarderne på. Det er forstemmende, at vi ikke får nok ud af pengene, for vi har som vidensamfund i stadig højere grad brug for veluddannet arbejdskraft. Dansk Erhvervs fremskrivninger viser, at vi allerede i 2015 risikerer at mangle 6.000 kandidater med en videregående uddannelse.

Lige siden regeringen fremlagde sit SU-udspil, har vi imidlertid ikke hørt andet end dommedagsscenarier og grædekoneri. Reaktionerne på Vækstforums forslag faldt da også prompte, blot få timer senere kunne man læse, at det ville føre til, at færre får en uddannelse. Men hvis vi glemmer valgkamps-taktikken for en kort bemærkning, så er det værd at huske på, at vi i Danmark har gratis uddannelse og et af verdens største uddannelsesstøttesystemer.

Gratis uddannelse men lån til SU
For Dansk Erhverv er målsætningen klar: Vi skal have flere til at færdiggøre deres uddannelse hurtigere - her er lånefinansiering frem for stipendier på overbygningen et godt incitament - vi skal fastholde princippet om gratis uddannelse, og så skal vi have uddannelser af høj kvalitet.

Ved at omlægge stipendium til lån på overbygningen, afskaffe "fjumre-året" og give en bonus til de studerende, der gennemfører deres bachelor-uddannelse på normeret tid, kan vi ifølge vores beregninger spare op til 1 milliard kroner på SU.

Disse penge, foreslår vi, investeres direkte i uddannelse - det vil sige mere kvalitet i undervisningen, flere timer, mere fleksibilitet i studierne og bedre muligheder for at gennemføre studierne på normeret tid.

Status quo ikke en mulighed
Derudover vil vi med forslagene kunne sænke kandidatalderen med et halvt år, hvilket vil forbedre den finanspolitiske holdbarhed med 2 milliarder kroner.

Vi venter stadig i spænding på resultatet af de igangværende SU-forhandlinger på Christiansborg. Den politiske forligskreds tæller stort set samtlige partier, og ifølge de få udmeldinger, der er sluppet ud fra forhandlingerne, skal vi ikke gøre os de store forhåbninger.

Men status quo er ikke en mulighed. En SU-reform kan ikke alene sikre fremtidens velfærd, men det bør være en vigtig del af den samlede løsning for, hvad vi i Danmark skal leve af fremover.

Forrige artikel Formynderiske regler om studietid ved universitetsuddannelserne Formynderiske regler om studietid ved universitetsuddannelserne Næste artikel Frihed under ansvar