Lif: Forskning tilbage på dagsordenen i 2016

DEBAT: Finanslovsaftalens besparelser på forskningsområdet forringer life science-industriens rammevilkår og mulighed for fortsat at være et eksportlokomotiv, skriver koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

Af Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lif, Lægemiddelindustriforeningen

Vejen til at skabe vækst og udvikling i hele Danmark indebærer, at erhvervspolitikken tilrettelægges på en måde, som også inddrager og fremtidssikrer de erhverv, som skaber det økonomiske fundament under velfærdssamfundet.

Derfor bliver 2016 et spændende erhvervspolitisk år. Efter tiltag rettet mod udvalgte brancher med særlige behov er det tiden til at tage et spadestik dybere, og regeringens kommende bredere erhvervspolitiske udspil skal derfor skabe afsættet for fortsat vækst i alle brancher.

Finansloven forringede rammevilkårene
For life science-industriens vedkommende handler det ikke om hjælpepakker og støtteordninger. Life science kan godt klare sig uden. Men hvis life science og lægemiddelindustrien fortsat skal være et dansk eksportlokomotiv og bidrage substantielt til samfundsøkonomien, så er det nødvendigt at sikre et bredt og veluddannet rekrutteringsgrundlag. Netop derfor er offentlig forskning og uddannelse det vel nok allervigtigste rammevilkår.

Finanslovssaftalen var indiskutabelt en væsentlig forringelse af rammevilkårene for life science-industrien. De massive besparelser på forskningsområdet risikerer at lægge en bremse på vækst og jobskabelsen i alle vidensintensive erhverv.

Virkeligheden er, at virksomheder konkurrerer globalt, og derfor er det nødvendigt, at rammevilkåret for forskning og uddannelse er blandt verdens bedste. Meget hurtigt vil det vise sig, at vi ikke kan nøjes med de næstbedste eller tredjebedste rammevilkår, hvis de politiske ambitioner og økonomiske målsætninger for sektoren skal realiseres.

Forskning og uddannelse tilbage i fokus
Ønsket for 2016 er derfor, at det bliver året, hvor der kommer fornyet fokus på at styrke dansk forskning og uddannelse. Hele life science-området har et stort behov for, at vilkårene for den langsigtede grundforskning styrkes, og kvaliteten i forskningen og uddannelsen løftes til højeste internationale niveau.

Ved at øge niveauet yderligere hos de dygtigste forskere, forskergrupper og centre, som i dag forsker inden for life science-området, kan deres forskning gøres til den bedste i verden. Det kommer os alle til nytte.

Derfor skal vi i gang nu.

Forrige artikel Studerende: Lunde Larsen ignorerer ny rapport Studerende: Lunde Larsen ignorerer ny rapport Næste artikel Rektor: Risiko for dårligere kvalitet med nyt taxameter Rektor: Risiko for dårligere kvalitet med nyt taxameter