Jarlov til Dansk Erhverv: I fejrer life science-plan på en mærkværdig facon

REPLIK: Dansk Erhverv har kritiseret regeringens vækstplan for life science på et-året for planen. Det er mærkværdigt, da regeringen har store ambitioner om at styrke life science-branchen, mener erhvervsministeren.

Af Rasmus Jarlov (K)
Erhvervsminister

Dansk Erhverv har på et-året for regeringens vækstplan for life science valgt at markere jubilæet på en lidt mærkværdig facon.

Nemlig ved at kritisere regeringens ambitioner og indsats i forhold til forskning og udvikling og fødekæden af iværksættere.

"De politiske ambitioner for Danmark som vidensnation er i dag afløst af besparelser og smalhals," skriver de i Altinget.

Men må jeg i anledning af et-året minde om, at ét af vækstplanens tiltag for eksempel er et højere skattefradrag for forskning og udvikling, som i 2018 og 2019 er hævet til 101,5 procent, og som frem mod 2026 stiger til i alt 110 procent.

Et permanent fradrag, der vel at mærke koster staten cirka 450 millioner kroner om året, når det er fuldt indfaset.

Tiltag for at optimere forskning
Det er langtfra småpenge.

Det er til gengæld en udgift, vi som regering har valgt at prioritere, og som vi ser som nødvendig for at sikre gode vilkår for vores forskningstunge virksomheder. 

En anden prioritet, da regeringen lavede vækstplanen, var at styrke hele værdikæden – fra forskning og udvikling til kommercialisering og eksport.

Vi har med andre ord truffet et aktivt valg for at sikre fokus på mange vigtige tiltag, herunder skattefradrag på forskning og udvikling, men også tiltag som for eksempel at optimere life science-forskningen på de offentlige institutioner for at sikre, at forskningen holder sig relevant for life science-industrien.

Styrket adgangen til risikovillig kapital 
Ud over vækstplanen for life science lavede regeringen i september 2017 desuden en politisk aftale med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre med en række initiativer, som samlet set styrker adgangen til risikovillig kapital.

Blandt andet en ny aktiesparekonto og investorfradrag, som begge dele trådte i kraft 1. januar 2019.

Investorfradraget giver et fradrag i skatten på 15 kroner for hver 100 kroner, som en person investerer i unoterede aktier.

Så også her har regeringen gjort noget for at styrke adgang til kapital.

Ser gerne skat på aktieindkomst sænket
Som erhvervsminister er det desuden min klare oplevelse, at mindre virksomheder i Danmark selv er blevet mere opmærksomme på, at de kan bruge børsmarkedet til at rejse kapital, hvilket mange mindre virksomheder i Sverige – også inden for life science – har haft stor succes med at gøre.

Det håber vi også kommer til at ske i Danmark i de kommende år, blandt andet fordi der nu er to børser i Danmark, som har fokus på børsnoteringer af mindre virksomheder.

Dansk Erhverv foreslår, at aktieindkomstskatten sænkes.

Jeg er helt enig i, at det kan få flere danskere til at placere deres opsparing i aktier og dermed styrke adgangen til egenkapital til virksomhederne.

Og jeg ser gerne aktieindkomstskatten sænket, men det er der på nuværende tidspunkt ikke flertal for i Folketinget. 

Erhvervspolitiske fokus fortsætter
Med vækstplanen etablerede regeringen en life science-enhed i Erhvervsministeriet, der blandt andet skal understøtte, at potentialet for iværksætteri og vækst i nye life science-virksomheder indfries ved at indgå i en systematisk dialog med virksomheder om mulige barrierer.

Enheden skal derudover også arbejde for, at dansk lovgivning ikke medfører unødige byrder for life science i Danmark sammenlignet med andre lande.

Med andre ord fortsætter det erhvervspolitiske fokus på branchen, og det gør de store ambitioner om at fastholde og styrke den danske life science-branche også.

Vi arbejder og undersøger derfor løbende, hvordan vi styrker branchen bedst muligt. 

Men vi tror på, at vi kommer længst med samarbejde med branchen, herunder brancheorganisationer som Dansk Erhverv, som jeg vil opfordre til ikke at stille sig i døren

Døren står nemlig pivåben, og jeg byder jer velkommen ind.

Forrige artikel S: Vi vil flytte uddannelser tættere på de unge S: Vi vil flytte uddannelser tættere på de unge Næste artikel Ida Auken: Tommy Ahlers giver den som klimahåbets budbringer Ida Auken: Tommy Ahlers giver den som klimahåbets budbringer