FA: Invester i videregående uddannelser

DEBAT: Højtuddannede er en særdeles god investering for samfundet, men får mindre opmærksomhed, mener Mariane Dissing, underdirektør i FA.

Af Mariane Dissing,
Underdirektør, FA

Det er svært at spå om fremtiden. Jeg vil alligevel vove skindet og påstå, at vi kommer til at mangle højtuddannet arbejdskraft i fremtiden, hvis ikke vi griber ind nu.

Som repræsentant for arbejdsgiverne i den finansielle sektor kan jeg godt være bekymret for, om vi vil have tilstrækkelig meget veluddannet arbejdskraft til rådighed på lang sigt. Vi oplever, at både arbejdsgivere og omverdenen stiller større og større krav til, hvad ansatte i den finansielle sektor skal kunne. Det er vigtigt, at vi i Danmark har et uddannelsessystem, der er gearet til at honorere de krav. Ellers spænder vi ben for os selv.

Det er så populært at tale om, at viden er vejen til vækst. Men hvad betyder det egentlig? I dansk uddannelsespolitik er der meget fokus på at hæve niveauet og øge kvaliteten i folkeskole, i erhvervsuddannelserne og i de gymnasiale uddannelser. Hvis bare de videregående uddannelser fik lige så meget opmærksomhed!

Træk i stedet for skub
Det er ikke fordi, at jeg ikke støtter målsætningen om, at 95 procent af de unge skal have en ungdomsuddannelse. Det er selvfølgelig et vigtigt og nødvendigt mål. Men hvor skal den vækst, vi alle sammen efterspørger, egentlig komme fra? Er det fra grund- og ungdomsuddannelser eller fra de videregående uddannelser? Jeg mener, at det er sidstnævnte. Det er den viden, der udvikles og formidles fra de videregående uddannelser og videre ud på arbejdsmarkedet, der er Danmarks vej til vækst.

Men jeg ser det ikke som et enten-eller. Jeg er nemlig overbevist om, at hvis vi investerer i de videregående uddannelser og løfter niveauet på dem, vil vi kunne trække resten med op. Vi skal ikke skubbe vidensniveauet op nedefra, men hellere hæve kompetenceniveauet ved at trække oppefra.

Højtuddannede øger produktiviteten
Det skal prioriteres, at videregående uddannelser får et løft, så Danmark kan klare sig i den internationale konkurrence. Forskning har vist, at højtuddannede - særligt samfundsvidenskabelige - øger produktiviteten i den private sektor. Højtuddannede tjener ikke bare hurtigt sig selv hjem, de giver også hurtigt overskud.

Med andre ord er højtuddannede på arbejdsmarkedet en god investering. De kroner samfundet investerer i uddannelserne er tilbage i kassen kort tid efter, at de højtuddannede er i beskæftigelse. Og der vindes et godt afkast, ved at højtuddannede samtidigt bidrager relativt mere til BNP'en.

Forrige artikel SU-reform kan få utilsigtede konsekvenser Næste artikel Slut med Harry Potter-universitetet