Erhvervsuddannelse: Ingeniører skal lære af håndværkerne

DEBAT: Flere ingeniører burde have en håndværksmæssig baggrund. Det mener Finn Karlsen, direktør på EUC Syd, der også møder opbakning i erhvervslivet. 

Af Finn Karlsen
Direktør på EUC Syd

I 2020 kommer vi til at mangle 30.000 håndværkere. Det er mennesker, der har en stærk faglig tyngde, og som kan gå ind og løse konkrete problemstillinger i produktionsvirksomhederne. Virksomheder som Danfoss og LINAK anerkender, at en del nye ingeniører mangler den faglige tyngde, som mange håndværkere kommer med.  

Vores samfund har brug for dygtige håndværkere, og vi har brug for medarbejdere, der kan gå i maskinrummet og løse tingene. De to chefer, vi har interviewet fra produktionsvirksomhederne Danfoss og LINAK, er enige i synspunkterne.

Efterspørgsel efter håndværkere

De sidste mange år har det været regeringens ønske at skabe et videnssamfund baseret på højtuddannet arbejdskraft, og fokus har ikke været på at uddanne faglært arbejdskraft. Bølgen er ved at vende lidt, og mange produktionsvirksomheder efterspørger håndværkere med en faglig tyngde.

Håndværkere, der siden vælger at læse videre til ingeniører, er i særlig høj kurs. De har nemlig en mere praktisk tilgang til arbejdet, end deres mere teoretiske kollegaer har, som har gået den slagne vej fra gymnasiet og videre på Ingeniørhøjskolerne eller DTU. Lige nu har godt 11 % af landets ingeniørelever en erhvervsfaglig baggrund, viser de seneste tal fra Ingeniørforeningen Danmark.

Ingeniører med håndværksbaggrund vinder
LINAK er interesseret i medarbejdere, som har en praktisk forstand på de produkter, de udvikler. Og som har en vis erfaring med, hvordan produktet arter sig i brug, og hvilke faldgruber man skal være opmærksom på. Det er kompetencer, som mange faglærte har haft inde under huden, inden de f.eks. vælger at læse videre til ingeniører.

Ifølge Development Manager Preben Jørgensen betyder det, at de hurtigere kommer frem til prototyper eller fysiske modeller, de kan vise til kunderne. Hvis han skulle vælge mellem to lige kompetente ingeniører, hvor den ene ingeniør har en håndværksmæssig baggrund, og den anden har taget en ren teoretisk ingeniøruddannelse, så ville han helt klart vælge personen med den håndværksmæssige baggrund.

Svendebrev og studenterhue i ét
På EUC Syd uddanner vi cirka 280 faglærte hvert eneste år, og de dygtige håndværkere får både læreplads og siden arbejde hos flere større danske produktionsvirksomheder. Her er fokus ikke kun på håndværket, men også at geare håndværkerne til at kunne læse videre.

Det kan de med den nye EUX uddannelse. Den giver faglærte både et svendebrev og en studenterhue på én gang. Det betyder, at vedkommende både bliver håndværker, men han får også en gymnasial eksamen og kan læse videre på ingeniørhøjskoler, akademiskoler, arkitektskoler eller universiteter. Eleven får løn under hele uddannelsen, og virksomhederne får lærlinge, der både har en praktisk og teoretisk tilgang til deres fag. EUX uddannede håndværkere slipper for det 1-årige adgangskursus, der skal til for at kunne læse videre. De får det hele i samme uddannelse.

Vi er meget optaget af at åbne øjnene på vores håndværkere, så de ser de forskellige muligheder, der ligger for deres fødder. Deres kompetencer er efterspurgte i virksomhederne, men de er også et stærkt kort, hvis de vælger at læse videre til ingeniører. For de har netop den faglige ballast, som mange andre traditionelle ingeniører ikke har.

 

Forrige artikel Akademikerne: Forenkling, forudsigelighed og faglighed Akademikerne: Forenkling, forudsigelighed og faglighed Næste artikel Genlæs debatten om eftersynet af uddannelsestaxameteret Genlæs debatten om eftersynet af uddannelsestaxameteret