Dansk Erhverv: Langt flere skal have en erhvervs-ph.d.

DEBAT: Vi skal have flere ph.d.'er i det private erhvervsliv. Vi bør satse på erhvervs-ph.d.'er, da de er billigere at uddanne og oftere arbejder i det private end almindelige ph.d.'er, skriver Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Af Mette Fjord Sørensen
Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Man kunne godt frygte en dalen i kvaliteten i og med, at antallet af ph.d.'er er steget fra 1.210 tilbage i 2003 til 2.300 i 2015. Men dette er ifølge en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet heldigvis ikke tilfældet. Det er yderst glædeligt, da Danmarks vigtigste råstof i dén grad er viden.

Det er dog en udfordring, at andelen af ph.d.'er med ansættelse i det private erhvervsliv ikke har ændret sig nævneværdigt fra 2008 til 2014. Nok har vi i forhold til analysen fra OECD en flot førsteplads i relation til den største andel af ph.d.'er, der er ansat i den private sektor. Men 37 procent er bare ikke nok.

Flere ph.d.'er i det private erhvervsliv
Slet ikke når vi sammenligner med andelen af kandidater, der er ansat i det private erhvervsliv. Andelen af kandidater, der er ansat i den private sektor, ligger omkring de 60 procent over de første 15 år efter at kandidatbeviset er i hånden.

Målet fra flere regeringers side – uanset farve – har hele tiden været, at der skulle komme flere ph.d.'er ud i det private, fordi deres viden kan være med til at løfte produktiviteten i virksomhederne væsentligt og styrke væksten og innovationsevnen i Danmark.

Derfor er der gode grunde til at vi finder flere fornuftige løsninger til, hvordan vi kan få øget andelen af ph.d’er i private virksomheder.

Erhvervs-ph.d.'er - billigere og oftere i det private
Et af de ”lette” håndtag er, at der satses langt mere målrettet på at øge andelen af erhvervs-ph.d.'erne. Det er under fem procent af ph.d.'erne, der er erhvervs-ph.d.'er. Det til trods for, at erhvervs-ph.d.'erne er ”billigere” at ”producere”.

De offentlige udgifter til en erhvervs-ph.d. er næsten kun halvdelen af udgifterne til en almindelig ph.d. Og en analyse fra 2013 fra Styrelsen for Forskning og Innovation viser, at fire ud af fem af erhvervs-ph.d.'erne er ansat i den private sektor, mens det blot er hver tredje af de almindelige ph.d.'er.

Dansk Erhverv ønsker derfor, at andelen af erhvervs-ph.d.'er øges til 10 procent. Det er sund fornuft.

Men det er ikke nok, at vi satser målrettet på erhvervs-ph.d.'erne. Det er også væsentligt, at erhvervslivet og universiteterne øger dialogen om, hvilke andre muligheder, der kan være for, at der er flere ph.d.'er, der finder beskæftigelse i den private sektor, eller hvordan flere ph.d.'er springer ud med startups.

Det kan for eksempel ske via mere fleksible ordninger, hvor ph.d.'erne er ude i kortere perioder i virksomheder uden at der er tale om en erhvervs-ph.d. Der kan etableres mentorordninger med tidligere ph.d.’er, som er ansat i det private erhvervsliv.

De gode idéer skal på bordet. Vi i Dansk Erhverv stiller gerne bord og kaffe til rådighed. Vi inviterer til dialog med de forskellige interessenter om, hvordan vi får flere af vores videnstalenter ud i virksomhederne.

Forrige artikel KU-prorektor: Følg en ubetinget succes til dørs KU-prorektor: Følg en ubetinget succes til dørs Næste artikel Danske Universiteter: Samtale fremmer fremtiden Danske Universiteter: Samtale fremmer fremtiden