Brug tid til at skabe en innovativ helhed

DEBAT: Det er godt med en ambitiøs innovationsstrategi, men planen er for kortsigtet. Vi bliver nødt til at tænke i langsigtede, stabile løsninger, når vi skal bygge bro mellem forskning og industri, skriver Ivan Lilleng, Ingeniørforeningen IDA.

Af: Ivan Lilleng
Formand for Ingeniørforeningens Erhvervsudvalg 

Så fik vi en ambitiøs plan for Danmarks kommende innovationsstrategi. Godt for Danmark, for vi skal være bedre til at konkurrere på innovation og til at udnytte vores styrkepositioner inden for globale samfundsudfordringer som eksempelvis miljø, klima og velfærdsteknologi.

For stram deadline 
I Ingeniørforeningen (IDA) er vi bekymrede for, om ambitionerne holder hele vejen, eller om vi bare ender med at lappe på det nuværende system. Blandt andet fordi ambitionerne risikerer at blive kvalt under den udmeldte stramme deadline i oktober. Med så kort frist er der stor risiko for, at vi mister overblik og helhed.

Mere nytænkning
Der er god mening i at lade EU's eksperter gå de offentlige forsknings- og innovationsordninger efter, så vi kan se, hvor vi får mest ud af de midler, der bliver investeret. Men det er også hårdt tiltrængt med nytænkning, det er ikke nok at ruske op i det eksisterende system.

Heller ikke selv om Danmark overordnet klarer sig pænt i EU's nye innovations scoreboard, hvor vi sikrer os førerpositioner på mere elitære områder som eksempelvis antallet af videnskabelige publikationer og uddannelse af ph.d.er.

Brobygning mellem teori og praksis
Vi har i årevis talt om, hvordan det offentlige innovationssystem bedre kan nå ud til de mange små teknisk orienterede, familieejede produktionsvirksomheder, især uden for universitetsbyerne. Det er ikke nok med 2-5 nye partnerskabsmodeller, der er et af de forventede slutresultater med strategien. Vi trænger i stedet til at få rettet op på det hængeparti, vi har med at få resultaterne fra forskningslokalerne omsat til værdi for samfundet, der kan skabe arbejdspladser gennem højteknologisk eksport.

Innovationsboard af udenlandske eksperter
Fremadrettet ser IDA gerne, at en ambitiøs innovationsstrategi bliver ledsaget af et globalt sammensat innovationsboard, hvor udenlandske eksperter kan rådgive politikerne om den fremtidige organisering af det offentlige innovationssystem. Udover at rådgive ud fra uafhængige evalueringer af de offentlige innovationsordninger, så kan sådan et board komme med anbefalinger: Hvor de mest effektfulde ordninger skal placeres organisatorisk, hvordan de bedste ordninger kan blive endnu bedre, om der er behov for nye osv.

I udlandet er der gode erfaringer med sådanne uafhængige boards, der leverer inspiration til at tænke nyt, og som har mod til at anbefale noget helt nyt, da de ikke er bundet af nationale og regionale hensyn, kulturelle bindinger m.m.

Hastværk er lastværk! Brug den fornødne tid til inddrage danske og udenlandske eksperter i en seriøs proces, så vi kan få den langtidsholdbare strategiske helhedsplan for dansk innovation, som området hårdt har brug for. Vi er klar!


Forrige artikel Uddannelse er vejen til unge i job Uddannelse er vejen til unge i job Næste artikel Rigtige studier giver cool cash