Revisorer anbefaler fuldtidsjob på studiet

DEBAT: Der skal være et bedre match mellem studerende og virksomheder. En af løsningerne er at styrke muligheden for at kombinere arbejde og studie, mener Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR.

Af Tom Vile Jensen

Erhvervspolitisk direktør, FSR - danske revisorer

 

Politikerne forsøger med SU-reformen og den meget debatterede studiefremdriftsreform at få flere studerende hurtigere igennem deres uddannelser.

 

Det er et nødvendigt tiltag. Men hvad hjælper det, at de unge uddanner sig hurtigere, hvis ikke deres kompetencer er efterspurgte, eller det tager meget lang tid at finde det rette match mellem færdiguddannet og arbejdsmarked?

 

Politiske initiativer er nødvendigt
Politikerne har i iveren glemt at agere Kirsten Giftekniv for de ledige dimittender og det omskiftelige arbejdsmarked.

 

Analyser fra Dansk Industri, Dansk Erhverv og DEA's nye beskæftigelsesbarometer viser, at der på mange områder uddannes for mange, som ikke kan finde et arbejde, mens der på andre områder uddannes for få til at dække fremtidens efterspørgsel.

 

Derfor bør politikerne hurtigt følge op på de seneste reformer, så der gives bedre muligheder for at matche de unge med arbejdsmarkedet allerede under for eksempel kandidatforløbet.

 

Erfaring giver attraktive dimittender

En mulig vej frem for at skabe bedre match mellem studerende og virksomheder er den samarbejdsmodel, som fire universiteter og revisorbranchen i en lang årrække har praktiseret på cand.merc.aud.-uddannelsen (kandidatuddannelsen til revisor). Rundt regnet halvdelen af de studerende arbejder (næsten) fuld tid i revisionsfirmaet og studerer sideløbende på universitetet.

 

Denne kombination betyder, at de studerende indgår i en vigtig syntese af faglig fordybning og praksisnær virkelighed. Og netop den syntese er, hvad Uddannelsesministeriets Kvalitetsudvalg efterspørger, når der skal findes en løsning på det matchmaking-problem, som uddannelsessektoren står med.

 

Det afspejler sig da også i, at cand.merc.aud.erne har en dimittendledighed på kun to procent og er faktisk ikke ældre end gennemsnittet for alle de færdiguddannede herhjemme. Dette sker vel at mærke, uden at de studerende får SU. I stedet får de løn af deres respektive arbejdsgivere og er på den måde ikke en byrde for SU-systemet.

 

Parløb i stedet for parallel-løb

Egentlig skulle man mene, at revisormodellen er en vindermodel for alle parter. Største problem er bare, at studiefremdriftsreformen driver en kile ind i forholdet mellem studerende og virksomheder. 

 

Ved at stille krav om, at alle studerende, skal være tilmeldt de normerede 60 ECTS om året, må de studerende enten sætte deres karriere på standby i virksomheden, eller også må virksomheden eller den studerende betale en stor ekstraregning for en deltidsuddannelse. Det lyder ikke logisk, og det er det heller ikke.   

 

Vi opfordrer politikerne til at tage debatten og åbne op for fleksibiliteten, så universiteter og virksomheder kan køre parløb frem for parallelløb. Det kan for eksempel understøttes via taxametersystemet, så samarbejde med arbejdsgivere og den studerendes sideløbende arbejde bliver tilgodeset - eller i det mindste, at universiteter, virksomheder og studerende ikke straffes.

 

Muligheden for at kombinere arbejde og studie bør styrkes - også på andre retninger end cand.merc.aud. Det vil gøre godt både for kvaliteten i uddannelserne og for beskæftigelsesmulighederne for de studerende.

Forrige artikel Professionsbachelor er født med et klart erhvervssigte Næste artikel Unge djøf'ere: Kvalitetsudspil ligner en spareøvelse Unge djøf'ere: Kvalitetsudspil ligner en spareøvelse